Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Ceny elektriny aj plynu na burze v 1. týždni mierne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

I keď pokles cien na burzách nemá vplyv na konečné účty za energie v domácnostiach s regulovanými cenami, môže znížiť náklady firiem nakupujúcich energie na spotovom trhu.

Bratislava 8. januára (TASR) - Cena elektriny pre Slovensko na pražskej burze PXE v piatok (5. 1.) mierne klesla na úroveň 100,13 eura za megawatthodinu (MWh), a to zo 103,41 eura/MWh z piatka predošlého týždňa (29. 12.). Koncom decembra však skĺzla pod psychologickú hranicu 100 eur/MWh, pričom ešte v októbri sa cena elektriny na tento rok blížila k 150 eurám/MWh. Cena zemného plynu na burze TTF s dodávkou vo februári mierne vzrástla.

Cena zemného plynu s dodávkou vo februári vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku vzrástla na piatkových 35,51 eura/MWh, a to z 32,35 eura/MWh z konca predošlého týždňa 29. decembra.

I keď pokles cien na burzách nemá vplyv na konečné účty za energie v domácnostiach s regulovanými cenami, môže znížiť náklady firiem nakupujúcich energie na spotovom trhu. Pre slovenské domácnosti budú Slovenské elektrárne dodávať silovú elektrinu na základe zmluvy so štátom v tomto roku za 61,2 eura/MWh.