Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dnes ráno mierne klesli pre slabší dopyt vo svete

Foto: TASR/AP

Svetové komodiy - ropa

Singapur 14. marca (TASR) - Ceny ropy dnes po dvoch obchodných dňoch rastu mierne oslabili. Príčinou je nárast amerických ropných rezerv, čo signalizuje slabý dopyt v najväčšej svetovej ekonomike. Obchodníci však očakávajú v priebehu dňa, že ceny čierneho zlata budú opäť posilňovať, keďže náladu na trhoch zlepšilo pozitívnejšie hodnotenie ekonomiky USA zo strany americkej centrálnej banky (Fed).

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes o 7.42 SEČ predával po 106,40 USD (81,49 eura). To je o 31 centov menej ako v utorok (13. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 37 centov a uzavrel na 106,71 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 30 centov na 125,92 USD/barel.

American Petroleum Institute (API) v utorok večer informoval, že zásoby ropy v USA v uplynulom týždni vzrástli o 2,8 milióna barelov, pričom analytici poradenskej spoločnosti Platts očakávali ich zvýšenie len o 2,1 milióna barelov. Benzínové rezervy podľa API klesli o 2,1 milióna barelov a zásoby ropných destilátov padli o 3,5 milióna barelov. Oficiálnu správu o stave ropných rezerv vydá dnes popoludní americké ministerstvo energetiky.

Fed vo svojej správe vydanej po utorkovom zasadnutí, na ktorom ponechal úrokové sadzby nezmenené takmer na nule, pozitívnejšie hodnotil vyhliadky americkej ekonomiky. Predovšetkým situácia na trhu práce sa výrazne zlepšila, pričom podľa Fed bude v najbližšom čase pokračovať v poklese. To signalizuje zvýšenie dopytu po rope v najväčšej svetovej ekonomike, tvrdia experti.