Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, cena Brentu skĺzla bližšie k hranici 64 USD/barel

Foto: TASR

Náladu na trhoch stále ovplyvňuje obchodný konflikt a rastúce obavy o vývoj dopytu po rope.

Tokio 25. júna (TASR) - Ceny ropy v utorok klesli, pričom cena Brentu skĺzla bližšie k hranici 64 USD za barel (159 litrov) a cena americkej WTI k hranici 57 USD/barel. Náladu na trhoch stále ovplyvňuje obchodný konflikt a rastúce obavy o vývoj dopytu po rope. Pokles cien však nebol príliš výrazný, keďže na druhej strane ceny komodity tlačia nahor kroky USA voči Iránu, ktoré stupňujú napätie na Blízkom východe.

Najnovšie ho vystupňovalo rozhodnutie USA uvaliť sankcie na najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a ďalších predstaviteľov krajiny. "Tieto kroky prakticky vylučujú akékoľvek rozhovory alebo vyjednávania s cieľom ukončiť krízu," povedal Tom O'Sullivan, zakladateľ poradenskej firmy v oblasti energetiky a bezpečnosti Mathyos Advisory.

Trhy sa však stále obávajú neistého vývoja dopytu po rope. Tieto nálady posilnili najnovšie údaje Federálnej rezervnej banky v Dallase, ktoré naznačili nepriaznivé vyhliadky aktivity vo výrobnom sektore.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s augustovým kontraktom klesla do 7.21 h SELČ o 51 centov na 64,35 USD (56,48 eura) za barel. V podobnom rozsahu zaznamenala pokles aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Dosiahla 57,34 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 56 centov.