Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok ráno posilnili

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa v piatok o 6.20 h SELČ predával po 75,63 USD (67,54 eura).

Singapur 21. júla (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno posilnili vďaka vyhliadkam na nové hospodárske stimuly v Číne. Podporila ich aj správa o poklese zásob komodity v USA a ďalšie obmedzenia ponuky, ktoré začnú uplatňovať budúci mesiac Saudská Arábia a Rusko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa v piatok o 6.20 h SELČ predával po 75,63 USD (67,54 eura). To bolo o 28 centov alebo 0,37 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena septembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 59 centov alebo 0,74 % na 80,23 USD za barel. Aj štvrtkové obchodovanie uzavreli oba kontrakty s miernym ziskom a smerujú k štvrtému celotýždennému rastu po sebe.

Dopyt po rope počas týždňa tlmili slabé hospodárske údaje z Číny, ktoré zvýšili pravdepodobnosť, že druhá najväčšia svetová ekonomika nedosiahne vládny ciel tohtoročného rastu na úrovni 5 %. Nálada na komoditných trhoch sa zlepšila po tom, ako vláda v Pekingu oznámila, že pripraví plány rastovej stratégie pre desať sektorov ekonomiky a rozšíri podporu súkromným podnikom.

Séria údajov z USA vrátane nižšej než očakávanej inflácie zároveň presvedčila mnohých analytikov a investorov, že predpokladané júlové zvýšenie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) bude posledným v rámci súčasného cyklu sprísňovania menovej politiky.

(1 EUR = 1,1197 USD)