Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ceny v Rakúsku rástli v júni najpomalším tempom za viac ako rok

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Inflácia bola v júni najnižšia od mája 2022, uviedol riaditeľ štatistického úradu Tobias Thomas. Minulý mesiac výrazne zlacneli najmä pohonné látky, a to o 19 %.

Viedeň 19. júla (TASR) - Ceny v Rakúsku v júni rástli najpomalším tempom za viac ako rok. Miera inflácie v medziročnom porovnaní klesla na 8 % po tom, ako v máji podľa revidovaných údajov dosiahla 8,9 %, oznámil v stredu rakúsky štatistický úrad. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa priemerná cenová hladina zvýšila o 0,5 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Inflácia bola v júni najnižšia od mája 2022, uviedol riaditeľ štatistického úradu Tobias Thomas. Minulý mesiac výrazne zlacneli najmä pohonné látky, a to o 19 %. Najvýraznejšie k rastu inflácie prispeli ceny bývania, vody a energií, ktoré sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšili v priemere o 14,1 %.

Rakúske spotrebiteľské ceny merané jednotnou európskou metodikou (HICP) v júni vzrástli o 7,8 %, čo bolo výrazne nad priemerom eurozóny 5,5 % aj nad dvojpercentnou cieľovou hodnotou, ktorú považuje Európska centrálna banka (ECB) za optimálnu na udržanie cenovej stability v strednodobom horizonte.