Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika v 2. štvrťroku stagnovala

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa revidovaných údajov hrubý domáci produkt (HDP) Česka za tri mesiace do konca júna 2023 nevzrástol medzikvartálne o 0,1 %, ale stagnoval.

Praha 29. septembra (TASR) - Ekonomika Českej republiky v 2. štvrťroku 2023 stagnovala. To je horší výsledok ako pri druhom odhade, podľa ktorého mala aspoň mierne vzrásť. Ukázali to najnovšia revízia údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ). TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Podľa revidovaných údajov hrubý domáci produkt (HDP) Česka za tri mesiace do konca júna 2023 nevzrástol medzikvartálne o 0,1 %, ale stagnoval.

Spotreba domácností sa pritom prvýkrát po šiestich štvrťrokoch zvýšila, hoci len mierne o 0,2 % po tom, ako v 1. štvrťroku klesla o -1,3 %. Stúpli aj vládne výdavky (o 0,4 % po náraste o 0,5 % v prvých troch mesiacoch), zatiaľ čo zásoby sa znížili.

Výrazne sa zotavili najmä fixné investície, ktoré vzrástli o 3,4 % (-0,4 % v 1. kvartáli). Vývoz v sledovanom období klesol o -0,5 %, ale dovoz sa znížil ešte viac, o -1,2 %.

V medziročnom porovnaní HDP Česka po revízii klesol v období apríl-jún o 0,6 %, čo je tiež horší výsledok ako jeho pokles o 0,4 % pri v druhom odhade.

Na porovnanie, v 1. štvrťroku sa výkon českej ekonomiky znížil medziročne a o 0,4 % a medzikvartálne vzrástol o 0,1 %.