Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Cestovný ruch by sa mal výraznejšie podieľať na tvorbe HDP

František Palko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pomôcť turizmu by mala podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Františka Palka nová stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú rezort dopravy pripravuje .

Bratislava 17. októbra (TASR) – Cestovný ruch na Slovensku je súčasťou hospodárstva a mal by sa podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Františka Palka výraznejšie podieľať na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP).

Na základe prepočtov rezortu dopravy je možné, že by sa turizmus zo súčasného podielu na HDP, ktorý je približne 2,3 %, zvýšil. Palko to uviedol na dnešnej HORECA konferencii a Jesennom stretnutí hotelierov 2012, ktoré v Bratislave zorganizoval Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) v spolupráci s vydavateľstvom Ecopress.

"Potrebujeme rozvíjať cestovný ruch," podotkol Palko. Podľa odhadov ministerstva dopravy by tak cestovný ruch mohol v roku 2016 dosiahnuť podiel na HDP na úrovni 2,8 % a v roku 2020 by to mohlo byť 3,2 %.

Pomôcť turizmu by mala podľa Palka aj nová stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú ministerstvo dopravy pripravuje a vláda by ju mala schváliť v budúcom roku. Jednou z hlavných myšlienok stratégie je zaviesť na Slovensku systém kvality. Na základe neho by boli subjekty v cestovnom ruchu známkované podľa kvality služieb, ktoré poskytujú.

"Bude to predpoklad na zvyšovanie konkurencieschopnosti na trhu," priblížil Palko. A na konci tohto projektu by mal byť podľa neho spokojný dovolenkár či turista. Ďalšou cestou na podporu cestovného ruchu má byť aj podpora inovácií v tomto sektore.