Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Chemický priemysel v Nemecku v 2. štvrťroku opäť znižoval produkciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odvetvie sa nachádza v hlbokej kríze, uviedol prezident združenia Markus Steilmann, pričom zopakoval výzvu na dereguláciu a zabezpečenie konkurencieschopných cien energií.

Frankfurt nad Mohanom 14. septembra (TASR) - Nemecký chemický priemysel v druhom štvrťroku pod tlakom vysokých nákladov naďalej obmedzoval výrobu. Oživenie vzhľadom na slabnúci dopyt zatiaľ nie je na dohľad, oznámil vo štvrtok Zväz nemeckého chemického priemyslu (VCI). TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Odvetvie sa nachádza v hlbokej kríze, uviedol prezident združenia Markus Steilmann, pričom zopakoval výzvu na dereguláciu a zabezpečenie konkurencieschopných cien energií. Tržby chemického priemyslu za tri mesiace do konca júna medziročne klesli o 15 %, zatiaľ čo výroba sa prepadla o 8 %. Bez započítania dôležitého farmaceutického sektora sa produkcia znížila až o 14,2 %. Zamestnanosť na druhej strane zostala stabilná na úrovni 477.000 osôb.

Podľa združenia podniky očakávajú, že v druhej polovici roka sa situácia bude ďalej zhoršovať. Za celý rok 2023 teraz VCI očakáva pokles výroby o 8 % a prepad tržieb o 14 %.