Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Čierne stavby má riešiť nový stavebný zákon, vláda ho prerokuje o rok

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenskí stavebníci často kritizovali v súvislosti s čiernymi stavbami aj dĺžku lehôt v stavebnom konaní, ako aj ich nedodržiavanie zo strany stavebných úradov.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Problematiku takzvaných čiernych stavieb, teda stavieb bez náležitej dokumentácie, plánuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR riešiť v pripravovanej novele zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon). Jeho pôvodný koncept pochádza ešte z polovice 70. rokov a bol už veľakrát novelizovaný.

"Problematiku čiernych stavieb považuje MDVRR SR za jeden z hlavných problémových okruhov, čo vyplýva aj z Programového vyhlásenia vlády SR," uviedol pre TASR štátny tajomník rezortu výstavby František Palko. Paragrafové znenie stavebného zákona bude podľa harmonogramu pripravené v období december 2012 až január 2013. Podľa Rámcového plánu legislatívnych úloh vlády SR by mal byť návrh nového stavebného zákona predložený na rokovanie vlády v septembri 2013.

MDVRR podľa Palkových informácií doposiaľ zriadilo pracovnú skupinu, ktorá sa bude venovať problematike prevencie čiernych stavieb. Jej úlohou je navrhnúť riešenia a opatrenia, ktoré budú predmetom rokovaní s rôznymi odborníkmi z praxe. Pôjde napríklad o Slovenskú komoru architektov, Slovenskú komoru stavebných inžinierov, Zväz stavebných podnikateľov Slovenska či krajské stavebné úrady a stavebné úrady. "Pracovné rokovania sa uskutočnia v októbri až novembri 2012," dodal Palko.

Slovenskí stavebníci často kritizovali v súvislosti s čiernymi stavbami aj dĺžku lehôt v stavebnom konaní, ako aj ich nedodržiavanie zo strany stavebných úradov. Tieto lehoty upravuje zákon o správnom konaní, čiže takzvaný správny poriadok. Podľa neho v jednoduchých veciach má správny orgán rozhodnúť bezodkladne. V ostatných prípadoch, je lehota 30 dní od začatia konania, pričom vo zvlášť zložitých prípadoch musí zodpovedný orgán rozhodnúť do 60 dní.

Ministerstvo sa bude podľa Palka zaoberať aj touto oblasťou. "V súčasnosti MDVRR SR v rámci prípravy nového stavebného zákona preveruje aj iné ďalšie možnosti skrátenia a zjednodušenia konaní," skonštatoval.

Trestnú legislatívu pre čierne stavby vlani sprísnili

Trestnú legislatívu pre takzvané čierne stavby upravuje na Slovensku trestný zákon, ktorého gestorom je Ministerstvo spravodlivosti (MV) SR. Zákon bol vlani novelizovaný aj za účasti Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. "Legislatíva na úseku 'čiernych stavieb' bola v právnom poriadku SR podstatným spôsobom sprísnená v roku 2011," povedal pre TASR štátny tajomník rezortu výstavby František Palko.

Trestný zákon tak chráni aj výkon stavebného konania. Trestá totiž postavenie novej stavby alebo jej časti bez stavebného povolenia, pokiaľ nejde o jednoduchú stavbu alebo drobnú stavbu. Podľa Palka reaguje novela účinne aj na opakujúce sa porušovania spoločenských vzťahov, ktoré boli doposiaľ neúčinne chránené.

"Cieľom tejto novely bola aj samotná prevencia kriminality," podotkol Palko. Po novom je navyše takisto trestné pokiaľ zadávateľ stavby pokračuje v stavebnej aktivite aj napriek právoplatnému rozhodnutiu o zastavení stavebných prác.

Ako Palko upozornil, pre činnosť stavebných úradov či Slovenskej stavebnej inšpekcie je dôležité, aby v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu v súvislosti s čiernymi stavbami občania vec náležite oznámili. Štátne orgány, vyššie územné celky, obce a iné právnické osoby sú povinné tak urobiť.