Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Čína nezačne rokovať s USA, kým Trump neprestane s vyhrážkami

Čínske prepravné kontajnery v prístave Savannah. Foto: TASR/AP

Trump sa opakovane vyhrážal ďalšími clami aj na zvyšný čínsky dovoz, ak Peking v pondelok zavedie odvetné opatrenia.

Peking 24. septembra (TASR) - Čína zmarila vyhliadky na skoré vyriešenie obchodnej vojny s USA. Vyhlásila totiž, že hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení ďalších ciel, blokujú prípadné rokovania.

Reakcia Pekingu, ktorá prišla zhruba hodinu po tom, ako v USA vstúpili do platnosti nové clá na čínsky tovar vo výške 200 miliárd USD (170,08 miliardy eur), podčiarkuje prehlbujúcu sa priepasť medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami. Ich spor je podľa pozorovateľov už menej o americkom deficite v obchode s Čínou, a čoraz viac o snahe USA zabrzdiť hospodársky vzostup Číny.

Trump sa opakovane vyhrážal ďalšími clami aj na zvyšný čínsky dovoz, ak Peking v pondelok zavedie odvetné opatrenia. Čína pritom dala jasne najavo, že odveta je viac než istá. Zdá sa, že obe krajiny smerujú k ďalšiemu zhoršeniu obchodnej vojny. Čína zrušila rozhovory, ktoré boli naplánované na tento týždeň, a snaží sa chrániť tým, že pripravuje stimuly na zmiernenie vplyvu ciel na ekonomiku.

Akcie na burze v Hongkongu v pondelok klesli, zatiaľ čo objem obchodovania v celej Ázii bol slabší ako priemer. Dôvodom sú sviatky na najväčších trhoch, v Číne a Japonsku.

Posledné kolo amerických ciel nadobudlo platnosť tesne po polnoci miestneho času vo Washingtone. A na zozname je celá škála produktov od hračiek, cez kabelky, elektroniku, autokomponenty, až po mrazené mäso. Čína v rámci odvety zaviedla minútu po poludní v Pekingu (o 8. h SELČ) clá vo výške 60 miliárd USD na americký tovar. Napriek tomu, že Trump povedal, že tento krok podnieti nové clá za ďalších 267 miliárd USD na čínsky dovoz.

Peking vo svojej "bielej knihe" v pondelok uviedol, že Washington "sa vzdal základných noriem diplomacie. A presadzuje unilateralizmus, protekcionizmus a hospodársku hegemóniou, falošne obviňuje a zastrašuje mnohé krajiny, najmä Čínu, opatreniami, ako sú clá, aby sa podriadili jeho vôli".

USA zase obviňujú Čínu z nespravodlivej politiky a praktík v súvislosti s ochranou americkej technológie a duševného vlastníctva.

Trump minulý týždeň sľúbil, že bude pokračovať v práci v prospech amerických robotníkov, farmárov a firiem.

(1 EUR = 1,1759 USD)