Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Čína podala na WTO sťažnosť proti americkým dotáciám elektromobilov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa oficiálnych údajov v roku 2023 Čína exportovala 5,22 milióna vozidiel, z ktorých tvorili plne elektrické modely približne tretinu.

Peking 26. marca (TASR) - Čína podala na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) sťažnosť proti dotáciám, ktorými Spojené štáty podporujú výrobu elektrických áut. Americký zákon o znížení inflácie obsahuje diskriminačnú dotačnú politiku pre nové energetické vozidlá a porušuje pravidlá WTO, oznámilo v utorok čínske ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Čína začiatkom tohto roka predbehla Japonsko a stala sa najväčším vývozcom áut na svete. Podľa oficiálnych údajov v roku 2023 exportovala 5,22 milióna vozidiel, z ktorých tvorili plne elektrické modely približne tretinu.

Oznámenie o sťažnosti na pôde WTO prichádza v čase, keď sa Peking a Washington sporia o celý rad obchodných otázok vrátane ciel, obmedzení v oblasti prístupu k vyspelým technológiám alebo najnovších snáh Washingtonu o sprísnenie kontroly nad čínskou video aplikáciou TikTok, ktorú mnohí americkí politici označujú za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Na pravidelnom zasadnutí WTO minulý rok Čína požiadala Spojené štáty, Japonsko a Holandsko, aby potvrdili alebo vyvrátili existenciu dohody medzi týmito tromi krajinami o obmedzení vývozu polovodičov do Číny. Washington sa v posledných rokoch pokúšal vyradiť čínske spoločnosti z dodávateľských reťazcov, ktoré zabezpečujú prístup k vyspelým čipovým technológiám, a zároveň naliehal na svojich spojencov, aby pristúpili k podobným opatreniam.