Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Čína prvýkrát od apríla 2020 znížila kľúčovú úrokovú sadzbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Banka tak urobila krátko po tom, ako v decembri znížila povinné minimálne rezervy pre veľké komerčné banky o 50 bázických bodov.

Peking 20. decembra (TASR) - Čína znížila jednu z kľúčových úrokových sadzieb s cieľom podporiť ekonomiku, ktorej tempo rastu sa spomaľuje. Ekonómovia zároveň očakávajú, že banka bude v znižovaní v budúcom roku pokračovať.

Ľudová banka Číny (PBOC) znížila v pondelok jednoročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) z 3,85 % na 3,80 %. Je to prvé zníženie kľúčovej sadzby od apríla minulého roka, v ktorom ju skresala o 20 bázických bodov. Banka tak urobila krátko po tom, ako v decembri znížila povinné minimálne rezervy pre veľké komerčné banky o 50 bázických bodov.

Druhú kľúčovú sadzbu, päťročnú LPR, ponechala PBOC na pôvodnej úrovni 4,65 %. Aj túto úrokovú sadzbu naposledy znižovala v apríli 2020, a to o 10 bázických bodov.

Sadzby sú mesačne fixované na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na ich stanovenie. Tieto sadzby nahradili tradičnú kľúčovú úrokovú sadzbu centrálnej banky v auguste 2019.

Analytici očakávajú, že čínska centrálna banka bude v znižovaní jednoročnej LPR pokračovať. Ako povedal ekonóm zo spoločnosti Capital Economics Mark Williams, predpokladá, že v budúcom roku ju čínska centrálna banka zníži o ďalších 45 bázických bodov.