Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Čína ruší obmedzenia týkajúce sa zahraničných investícií do výroby áut

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zoznam stále zahŕňa 31 oblastí, v ktorých sú zahraničné investície zakázané, alebo obmedzení vrátane ťažby vzácnych zemín, filmovej produkcie a distribúcie či tabakového priemyslu.

Peking 27. decembra (TASR) - Čína od začiatku budúceho roka ruší obmedzenia týkajúce sa zahraničných investícií do výroby osobných áut, vyplýva to zo správy ministerstva obchodu a Národnej rozvojovej a reformnej komisie.

Od 1. januára 2022 tak bude môcť byť výroba osobných áut plne vo vlastníctve zahraničných investorov. Ministerstvo obchodu a Národná rozvojová a reformná komisia v pondelok zverejnili pravidelnú správu. Jej súčasťou je zoznam odvetví, v ktorých zahraniční investori nemôžu investovať.

V novej správe už nie je výroba osobných áut. Ešte minuloročná správa ju spomínala s tým, že k zmene príde od roku 2022. Čína v postupne uvoľňovala limity týkajúce sa zahraničného vlastníctva v domácom automobilovom priemysle.

V pondelok zverejnený zoznam stále zahŕňa 31 oblastí, v ktorých sú zahraničné investície zakázané, alebo obmedzení vrátane ťažby vzácnych zemín, filmovej produkcie a distribúcie či tabakového priemyslu. V niektorých odvetviach, ako sú napríklad liečebné ústavy, musia zahraničné subjekty vytvoriť spoločnú firmu s lokálnymi partnermi, ktorí poväčšine majú majoritný podiel.