Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Číňania z CEFC cúvajú z navýšenia podielu v J&T Finance Group

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina plánovala zvýšiť svoj podiel v slovensko-českej skupine zo súčasných 10 % na polovicu.

Praha 19. marca (TASR) - Čínska skupina CEFC stiahla žiadosť o navýšenie podielu v skupine J&T Finance Group, ktorú podala Českej národnej banke (ČNB). Skupina plánovala zvýšiť svoj podiel v slovensko-českej skupine zo súčasných 10 % na polovicu. V ostatných dňoch sa však čínska firma dostala do problémov v dôsledku stíhania svojho šéfa Jie Ťien-minga. Toho teraz z vedenia firmy odstavia.

Ako uviedol server iDNES.cz, CEFC pôvodne vo finančnej skupine J&T Finance Group držala 10-% podiel, v marci 2016 sa obidve strany dohodli, že získa polovicu. Mala za ňu zaplatiť 980 miliónov eur. ČNB však na prelome rokov odmietla vydať súhlas s tým, aby CEFC získala 50-% podiel. Podľa ČNB okrem iného dostatočne nepreukázala pôvod peňazí. Firma následne pripravila novú žiadosť, ktorú ale teraz sťahuje.

Významný podiel v európskej odnoži CEFC navyše získa nový významný akcionár. Podľa informácií časopisu Týden ide o štátnu spoločnosť CITIC Group, ktorá v CEFC Europe získa podiel 49 %. Hovorca CEFC Europe ale túto informáciu nepotvrdil. "Meno nového akcionára teraz nebudeme uvádzať," povedal Pavel Bednář.

Jie Ťien-ming, ktorý pôsobí zároveň ako poradca prezidenta Miloša Zemana pre Čínu, podľa neho nebude naďalej akcionárom CEFC a nebude pôsobiť ani vo vedení spoločnosti.

Čo sa týka projektov v Európe, tie majú podľa Bednářa pokračovať. "Deklarovaná bola pokračujúca plná podpora nielen ziskovým projektom, ale aj rozvoju neziskových aktivít, ako sú Centrum tradičnej čínskej medicíny a SK Slavia Praha," povedal Bednář. Zároveň dodal, že vedenie CEFC China jednoznačne potvrdilo garanciu splatenia pôžičky J&T Group, a to najdlhšie v riadnom termíne ku dňu splatnosti. Jej hodnota je 10 miliárd Kč (393,21 milióna eur) a predstavuje zhruba štvrtinu majetku firmy v Česku. Čínska spoločnosť kontroluje v ČR aktíva za viac než 1,5 miliardy eur.

Skupina CEFC pôsobí najmä v energetike, vo financiách a v priemysle. Podľa vlastných údajov je najväčšou súkromnou spoločnosťou v Šanghaji a siedmou najväčšou privátnou firmou v Číne. V Česku kúpila podiely napríklad v aerolíniách Travel Service, v internetovej cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda Pivovary Lobkowicz Group a je väčšinovým vlastníkom futbalového klubu Slavia Praha.

(1 EUR = 25,432 CZK)