Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Čínska automobilka Chery chce zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Štátna automobilka Chery bola založená v roku 1997 a v minulom roku predala zhruba 1,9 milióna vozidiel.

Barcelona 19. apríla (TASR) - Čínska automobilka Chery a jej španielsky partner Ebro-EV Motors uviedli, že v novom závode v Barcelone plánujú vytvoriť približne 1250 pracovných miest a ročne v ňom produkovať okolo 150.000 vozidiel, väčšinou elektrických. Firmy to uviedli tri dni po tom, ako oznámili dohodu o spoločnom podniku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Autá sa budú vyrábať v závode, ktorý pôvodne patril japonskej automobilke Nissan, tá ho však v decembri 2021 uzatvorila. Nissan v závode zamestnával kedysi takmer 3000 ľudí.

Spoločný podnik začne s náborom prvých 150 zamestnancov "v najbližších mesiacoch," uviedli firmy v spoločnom vyhlásení. Dohoda, ktorá je výsledkom dlhých vyjednávaní medzi čínskou firmou a španielskou vládou, bola prvýkrát oznámená v utorok (16. 4.), podrobnosti však vtedy spoločnosti nezverejnili.

Teraz uviedli, že v roku 2027 by závod mal vyrábať 50.000 áut. Postupne sa produkcia bude zvyšovať a v roku 2029 očakávajú firmy objem výroby okolo 150.000 vozidiel.

Chery je druhou čínskou automobilkou, ktorá vstupuje na európsky trh. Ako prvý tak urobil čínsky výrobca elektrických vozidiel BYD, ktorý v decembri uviedol, že svoj výrobný závod postaví v Maďarsku.

Štátna automobilka Chery bola založená v roku 1997 a v minulom roku predala zhruba 1,9 milióna vozidiel. K nástupu firmy na španielsky trh pritom prichádza v období rastúceho obchodného napätia medzi Čínou a Európskou úniou, ktorá zvyšuje aktivity na ochranu európskeho priemyslu pred rastúcou čínskou konkurenciou.

Španielsko je zasa po Nemecku druhým najväčším výrobcom automobilov v Európe. Ako uviedlo Združenie európskych výrobcov automobilov (ACEA), vlani sa v Španielsku vyrobilo 1,87 milióna áut.