Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka prisľúbila väčšiu podporu pre reálnu ekonomiku

Na archívnej snímke starší muž kráča okolo čínskej banky Bank of China v Pekingu. Foto: TASR/AP

Analytici očakávajú na budúci rok ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v Číne.

Peking 26. decembra (TASR) - Čínska centrálna banka prisľúbila väčšiu podporu pre reálnu ekonomiku.

People's Bank of China (PBOC) v sobotu (25. 12.) uviedla, že bude proaktívnejšie využívať nástroje menovej politiky. Dodala, že existuje rozumné použitie kvantitatívnych a štrukturálnych monetárnych nástrojov, čím odkazovala na reguláciu likvidity na trhu a politiky zacielené na konkrétne skupiny.

Menový výbor PBOC na čele s guvernérom I Kangom zasadal v piatok (24. 12.). Centrálna banka tiež zopakovala, že jej cieľom je podpora zdravého rastu v realitnom sektore, ochrana práv kupujúcich rovnako ako lepšie pokrytie dopytu po bývaní.

Postoj PBOC k monetárnym stimulom bol doteraz zdržanlivý. Zvyšujú sa však očakávania, že centrálna banka bude v budúcom roku viac podporovať ekonomiku, predovšetkým v prípade, ak budú pokračovať problémy na realitnom trhu a spomaľovanie súkromnej spotreby.

PBOC zopakovala, že sa postará o to, aby na trhu bol dostatok likvidity, pričom jej cieľom je stabilizovať rast úverovania. Centrálna banka takisto chce v rámci snahy o stabilizáciu ekonomiky držať pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) na stabilnej úrovni. Podľa PBOC čínska ekonomika čelí trom šokom, ktorými sú pokles dopytu, narušenie dodávateľského reťazca a zníženie očakávaní.

PBOC v sobotu uviedla, že implementuje programy na podporu malých firiem a znižovanie emisií. Takisto usmerní banky, aby zvýšili podporu high-tech firiem, malých firiem a zelených projektov. Centrálna banka chce tiež podporiť úverovanie pre výrobný sektor.

Analytici očakávajú na budúci rok ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v Číne. Jeho súčasťou zrejme bude ďalšie zníženie minimálnych rezerv, a prípadne aj pokles úrokových sadzieb, keďže pokračujúce problémy v realitnom sektore budú brzdiť expanziu ekonomiky aj v budúcom roku. Vláda tiež signalizovala, že na začiatku roku 2022 zvýši fiškálnu podporu, aby podporila investície a výstavbu infraštruktúry.