Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika vo 4. kvartáli prekvapila analytikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínskej ekonomike pomohol väčší nárast zahraničného obchodu a maloobchodného predaja.

Peking 18. januára (TASR) - Čínska ekonomika svojimi výsledkami za 4. kvartál aj za celý rok prekvapila analytikov a prekonala ich odhady. Pomohol jej väčší nárast zahraničného obchodu a maloobchodného predaja. Ukázali to štvrtok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa za tri mesiace do konca decembra 2017 zvýšil medziročne o 6,8 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 6,7 %.

Za celý minulý rok 2017 vzrástol HDP Číny o 6,9 %. To je zrýchlenie oproti roku 2016, keď sa zvýšil o 6,7 %, čo bol najpomalší rast čínskeho hospodárstva za 26 rokov.

Vlaňajšie zrýchlenie čínskej ekonomiky bolo tiež prvé od roku 2010. Okrem toho bol výkon hospodárstva lepší, ako plánovala vláda v Pekingu, ktorá si dala za cieľ dosiahnuť jeho rast na úrovni 6,5 %.

V medzikvartálnom porovnaní sa HDP Číny v posledných troch mesiacoch minulého roka zvýšil o 1,6 % po revidovanom 1,8-% náraste v období júl - september, uviedol štatistický úrad. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.