Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Čína sa snaží vyhnúť tomu, aby USA vyradili čínske firmy z burzy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké úrady smerujú k vyradeniu zahraničných spoločností z búrz v USA, ak ich audity nespĺňajú americké štandardy.

Peking 25. novembra (TASR) - Čínske úrady spolupracujú s americkými, aby zabránili vyradeniu čínskych spoločností z burzy cenných papierov v USA. Uviedol to vo štvrtok predstaviteľ čínskeho regulačného úradu v reakcii na zdĺhavý spor o audítorské štandardy.

Americké úrady smerujú k vyradeniu zahraničných spoločností z búrz v USA, ak ich audity nespĺňajú americké štandardy.

Rada pre dohľad nad účtovníctvom verejných spoločností (PCAOB) a strážcovia meny v USA sa už dlho sťažujú na nedostatočný prístup k pracovným dokumentom o audite čínskych spoločností kótovaných na burzách v USA. Čínske úrady sa zdráhajú umožniť zámorským regulačným orgánom kontrolovať účtovné dokumenty ich firiem s odvolaním sa na obavy o národnú bezpečnosť.

Nemyslíme si, že stiahnutie čínskych firiem z amerického trhu je dobré pre spoločnosť, pre globálnych investorov alebo pre čínsko-americké vzťahy,“ vyhlásil Šen Ping, generálny riaditeľ oddelenia medzinárodných záležitostí Čínskej regulačnej komisie pre cenné papiere na konferencii v Hongkongu.

"Veľmi tvrdo pracujeme na vyriešení audítorského problému s americkými partnermi, komunikácia je momentálne bezproblémová a otvorená. Existuje riziko vyradenia týchto spoločností z burzy, ale veľmi tvrdo pracujeme na tom, aby sme tomu zabránili," dodal.

V decembri 2020, počas posledných týždňov svojej administratívy, vtedajší americký prezident Donald Trump podpísal zákon zameraný na odstránenie zahraničných spoločností z amerických búrz, ak tri roky po sebe nespĺňajú audítorské štandardy USA.

Legislatíva bola implementovaná PCAOB v septembri. Webová stránka organizácie ukázala Čínu ako jedinú jurisdikciu, ktorá odmietla PCAOB „nevyhnutný prístup k dohľadu nad vykonávaním činnosti“.