Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Čisté finančné aktíva Slovákov vlani klesli o viac ako desatinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rast pasív sa v minulom roku mierne spomalil na 7,5 % po 8,9 % v roku 2021. Dlhy Slovákov tak dosiahli 9920 eur.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Čisté finančné aktíva Slovákov v minulom roku klesli o 12,5 % na úroveň 9010 eur na obyvateľa. V rebríčku takmer 60 krajín sveta sa tak Slovensko nachádza na 40. mieste. Vyplýva to z aktuálneho vydania správy Allianz Global Wealth Report 2023, ktorá skúma finančný majetok a dlhy domácností.

Hrubé finančné aktíva slovenských domácností klesli podľa tejto správy vlani o 3 % na 18.930 eur. Jednou z príčin bola trieda aktív poistenie/dôchodok, ktorá stratila na hodnote 3,2 %. Kategória cenných papierov stagnovala. Prekvapením však bol pokles bankových vkladov o 5,8 %, ktoré aj napriek tomu s podielom 51 % zostali dominantnou triedou aktív na Slovensku.

"Úlohu tu zohrávajú zmeny správania pri sporení. Zatiaľ čo čerstvé úspory sa po vrchole vyvolanom pandémiou spomalili a prepadli o 87 %, slovenskí sporitelia dokonca vyberali prostriedky z bankových vkladov, aby naďalej investovali na kapitálových trhoch a v menšej miere aj v poistení a dôchodku. Slovenské domácnosti tak v roku 2022 nakúpili rekordné množstvo cenných papierov v hodnote 1,5 miliardy eur," priblížil Allianz.

V porovnaní s predpandemickým rokom 2019 boli finančné aktíva Slovákov vlani o 13,6 % vyššie, ale len v nominálnom vyjadrení. "Po očistení o infláciu sú slovenskí sporitelia "chudobnejší" ako pred pandémiou, keďže ich aktíva stratili na kúpnej sile 3,4 %," vyčíslila spoločnosť v správe.

Rast pasív sa v minulom roku mierne spomalil na 7,5 % po 8,9 % v roku 2021. Dlhy Slovákov tak dosiahli 9920 eur. V dôsledku toho sa pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) sotva znížil a s 50 % je najvyšší v regióne, upozornil Allianz.

Finančné aktíva domácností v globálnom meradle podľa správy vlani klesli o 2,7 %, čo bol najsilnejší pokles od globálnej finančnej krízy v roku 2008. Miera rastu troch hlavných tried aktív sa však výrazne líšila. Zatiaľ čo cenné papiere (-7,3 %) a poistenie/dôchodky (-4,6 %) zaznamenali pokles, bankové vklady naopak vykázali silný rast na úrovni 6 %. "Celkovo došlo k strate finančných aktív v hodnote 6,6 bilióna eur, keď ku koncu roka 2022 dosiahli hodnotu 233 biliónov eur," dodala medzinárodná poisťovacia spoločnosť.