Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Cyprus sa vyhol bankrotu, ministri eurozóny schválili záchranný balík

Cyperský prezident Nikos Anastasiades telefonuje v aute na letisku v Bruseli 24. marca 2013. Foto: TASR/AP
Ľudia si vyberajú peniaze z bankomatu banky Leiki Foto: TASR/AP

Cyprus sa musel urýchlene dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na spôsobe získania 5,8 miliardy eur, ktoré si má krajina zabezpečiť sama, aby mala nárok na záchranný balík v hodnote desať miliárd eur.

Brusel 25. marca (TASR) - Cyprus sa vyhol bankrotu. Ministri financií 17 krajín eurozóny schválili dnes v Bruseli dohodu o záchrannom balíku, ktorý vyrokoval Cyprus s lídrami Európskej únie a medzinárodnými veriteľmi.

Dohoda predvída vytvorenie "dobrej" a "zlej" banky, čo prakticky znamená zrušenie druhej najväčšej cyperskej banky Leiki, známej pod názvom Popular Bank. Vklady menšie ako 100.000 eur z nej následne presunú do najväčšej cyperskej finančnej inštitúcie, Bank of Cyprus.

Vklady väčšie ako 100.000 eur, ktoré v rámci pravidiel EÚ nie sú zabezpečené, zmrazia, a vyplatia z nich dlhy, spresnila agentúra Reuters. Podľa zdrojov z prostredia EÚ menšie vklady v cyperských bankách nebudú zdaňované.

Cyperský prezident Nikos Anastasiades dnes v súvislosti s dosiahnutou dohodou o záchrannom balíku uviedol, že je "šťastný", citovala agentúra DPA.

Cyprus sa musel urýchlene dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na novom spôsobe získania 5,8 miliardy eur, ktoré si má krajina zabezpečiť sama, aby mala nárok na záchranný balík v hodnote desať miliárd eur. Európska centrálna banka (ECB) totiž varovala, že v prípade nedohody nebude po dnešku poskytovať cyperským bankám núdzovú pomoc. To by znamenalo krach bankového sektora a následne aj celej ekonomiky krajiny.

Klaus Redling: Pomoc Cypru môže začať v máji


Cyprus by mal dostať prvú splátku zo svojho záchranného balíka do menej ako dvoch mesiacov. Informovala dnes o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) Klausa Redlinga.

"Mali by sme byť v pozícii urobiť prvú splátku začiatkom mája," povedal Redling. Najprv však experti medzinárodných veriteľov Cypru musia vypracovať technické detaily, dodal. Tento plán by mal byť podľa šéfa Euroskupiny a holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema ukončený do polovice apríla.

Barroso: Cyprus potrebuje nielen stabilitu financií, ale celej svojej ekonomiky



Správne implementovanie záchranného plánu pre Cyprus povedie k obnoveniu životaschopnosti cyperskej ekonomiky, uviedol dnes v správe pre médiá predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso o dosiahnutej dohode ministrov financií eurozóny zameranej na odvrátenie štátnemu bankrotu Cypru.

"Museli sme nájsť spoločné riešenie pre 'business model,' ktorý už bol nefunkčný a ktorý nedokázal zaručiť prosperitu pre obyvateľov ostrova," opísal Barroso nedeľňajšie rokovania EK s cyperským prezidentom Nikolasom Anastasiadisom, ktoré predchádzali samotnému rokovaniu Euroskupiny.

Barroso vo svojom stanovisku pre médiá uviedol, že výzvy, ktoré teraz stoja pred Cyperčanmi sú obrovské, ale obyvatelia ostrova sa môžu spoľahnúť na plnú podporu a pomoc Európskej únie v súvislosti s implementáciou finančného programu EÚ-MMF.

"Musíme dbať nielen na finančnú stabilitu. Je to aj o znovunaštartovaní skutočnej ekonomiky," zhodnotil Barroso záchranný pomoc pre Cyprus vo výške 10 miliárd eur, čo podľa neho predstavuje 55 percent cyperského HDP.

Predseda EK v tejto súvislosti v rámci svojej inštitúcie oznámil vytvorenie krízového štábu pre Cyprus. Hlavnou úlohou tejto podpornej skupiny so sídlom v Bruseli a expertným tímom v Nikózii bude mierniť sociálny dopad finančnej pomoci na obyvateľstvo, zmierňovať ekonomický šok a poskytovať technickú pomoc cyperským úradom s dôrazom na politiku zamestnanosti, konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu.

"Chceme pomôcť cyperským úradom pri obnovovaní finančnej, ekonomickej a sociálnej stability," uviedol Barroso s odkazom na solidaritu ostatných krajín eurozóny s Cyperčanmi a dodal že generálnym koordinátorom krízového štábu pre Cyprus bude jeden z podpredsedov EK, komisár Olli Rehn.

Barroso zároveň vyzval všetky členské štáty EÚ na solidaritu s partnerom, ktorý sa dostal do zložitej situácie a obyvateľov Cypru pripomenul, že musia preukázať jednotu a zodpovednosť pri implementácii prvkov dohody, ktorá sa po zložitých rokovaniach zrodila v noci z nedele na pondelok.

EÚ: Novú dohodu o pomoci už cyperský parlament schvaľovať nemusí

Záchranný plán pre Cyprus, ktorý ministri financií eurozóny schválili v noci na dnes a vďaka ktorému sa ostrovný štát vyhne bankrotu, musí prejsť ešte legislatívnym procesom v parlamentoch Fínska, Holandska a Nemecka, upozornil dnes európsky internetový denník EUobserver.

Dohoda o finančnej pomoci sa však vyhne schvaľovaniu v cyperskom parlamente. Ten už tesne pred odchodom vládnej delegácie na nedeľňajšie (24.3.) rokovania do Bruselu prijal nový zákon o rezolúcii bánk, ktorý legislatívne pokrýva väčšinu prvkov programu, no nie sú vylúčené ďalšie legislatívne úpravy, uviedol EUobserver.

Plán, na ktorý cyperskí predstavitelia nakoniec pristúpili, počíta so zatvorením druhej najväčšej cyperskej banky Leiki, známej pod názvom Popular Bank, a so spoluúčasťou veľkých klientov, akcionárov a majiteľov dlhopisov na záchrannom programe. Na rozdiel od predchádzajúceho návrhu sa už nebude osobitný odvod týkať všetkých vkladov v bankách, ale iba tých nad 100.000 eur.

Medzinárodní veritelia poskytnú ostrovu úver vo výške 10 miliárd eur, ak Cyprus splní všetky podmienky. Jednou z nich je rozdelenie banky Leiki na "zlú" a "dobrú" banku. Dobrá banka sa presunie do Bank of Cyprus a zlá sa postupne zatvorí. Denník EUobserver v tejto súvislosti pripomenul, že dve najväčšie banky majú 40-% podiel zo všetkých vkladov na ostrove.

Plánovaný 40-% odvod z vkladov nad 100.000 eur v Leiki bank, kde majú účty mnohí ruskí boháči, by podľa EUobserveru mohlo krajine vyniesť okolo 4,2 miliardy eur, čo by znamenalo významnú časť vlastného príspevku Cypru k 10-miliardovému balíku finančnej pomoci zo zahraničia.