Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Daň z príjmov za minulý rok treba priznať a zaplatiť do 2. apríla 2012

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Finančníci upozorňujú daňovníkov, aby pri podávaní daňových priznaní nepoužívali staré tlačivá. Zároveň prosia daňovníkov, aby si podanie nenechávali na posledný deň.

Bratislava 23. marca (TASR) - Riadnym termínom na podávanie daňových priznaní k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2011 je 2. apríl 2012. K tomuto dátumu musí daňovník zároveň uhradiť daň príslušnému daňovému úradu.




Pre daňovníkov, ktorí dosiahli zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, je určený formulár daňového priznania typu A. Fyzické osoby, ktoré dosiahli príjmy zo závislej činnosti, príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu či príjmy z kapitálového majetku a ostatné príjmy, je určený formulár typu B.

Súčasťou týchto tlačív na podávanie daňových priznaní, ktoré vydalo Ministerstvo financií (MF) SR, je aj potvrdenie o podaní daňového priznania a poučenie na jeho vyplnenie.

"Tak ako v minulom roku, aj v tomto roku sú presne dané šarže týchto daňových priznaní. Upozorňujeme daňové subjekty, aby pri podávaní daňových priznaní nepoužívali staré tlačivá," podčiarkla Beáta Uhrínová z Finančného riaditeľstva (FR) SR.

Tlačivá sú verejnosti dostupné aj na internetovej stránke riaditeľstva.


Priznania i na pobočkách
Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Daňovníci, ktorí si podávajú daňové priznania, môžu svojho správcu vyhľadať presne tam, kde s ním komunikovali aj pred reformou daňových úradov, priznania môžu teda podávať i na pobočkách a kontaktných miestach. Ako upozornila pre TASR Gabriela Dianová z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva (FR) SR, po reforme niektorí daňovníci cestujú s priznaniami priamo na daňový úrad do krajského mesta.

Možno sa tak vyhnúť situáciám, kedy sa na veľkých daňových úradoch budú tvoriť dlhé rady, pričom na pobočkách a kontaktných miestach, kde budú pracovníci pripravení prebrať priznania, nebudú mať nakoniec čo prevziať.


Podaných asi 30% podaní

Finančná správa zároveň prosí daňovníkov, aby si podanie nenechávali na posledný deň. "Zhruba v polovici tohto týždňa bolo podaných asi 30 % daňových priznaní, čiže dosť ľudí si to zasa nechalo na poslednú chvíľu," pripustila Dianová.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič



Otvorené daňové úrady

Na daňových úradoch, ich pobočkách a kontaktných miestach po celom Slovensku aj tento rok posledný týždeň pred podávaním daňových priznaní predĺžia úradné hodiny.

Daňové úrady budú každý deň otvorené od 8.00 h, pričom od pondelka do stredy sa úradné hodiny predĺžia do 17.00 h, vo štvrtok a v piatok do 18.00 h. Posledný deň odovzdávania daňových priznaní je tento rok 2. apríla.
"Nakoľko 31. marec, tradičný posledný deň odovzdávania daňových priznaní, pripadol na sobotu," vysvetlila Dianová.

Daňovníci budú mať teda o dva dni viac na to, aby podali daňové priznanie, pričom posledný deň budú všetky daňové úrady po celom Slovensku otvorené do 19.00 h.

Otvorené pošty

V posledný deň ich podania, 2. apríla 2012, predlžuje svoje hodiny pre verejnosť na 101 poštách v rámci Slovenska.

Zákazníci môžu využiť aj služby "nonstop" pošty na Tomášikovej ulici v Bratislave (Pošta Bratislava 3), kde sa budú dať podať daňové priznania až do polnoci. V hlavnom meste SR budú predĺžené otváracie hodiny aj na ďalších štyroch poštách.

V Trnave budú otvorené dlhšie tri pošty a v Košiciach sedem pôšt.

V Trenčíne a Žiline budú predĺžené otváracie hodiny na jednej pošte.

Celý zoznam predĺžených otváracích hodín dňa 2. 4. 2012 je na adrese www.posta.sk.