Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Danko: Keď budú mať banky zachovaný odvod, bude na dôchodcov

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Pôvodne malo toto opatrenie platiť až od roka 2021, plénum však schválilo posunutie účinnosti na 1. január 2020.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Keď budú mať banky zachovaný odvod, bude aj na dôchodcov a bude aj na iné veci v tomto štáte. Skonštatoval to vo štvrtok po schválení zvýšenia minimálneho dôchodku z dielne SNS predseda strany a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

Pôvodne malo toto opatrenie platiť až od roka 2021, plénum však schválilo posunutie účinnosti na 1. január 2020. Aj v prípade, ak by toto opatrenie nebolo zahrnuté v rozpočte na budúci rok, peniaze podľa Danka v štáte sú. Zvýšenie minimálneho dôchodku by malo stáť podľa jeho slov 148 miliónov eur, predpokladaný odhad je 140 miliónov eur. "Peniaze na toto opatrenie sú v bankách, sú aj v iných nadnárodných spoločnostiach, ktoré si tu naozaj robia, čo chcú s daňovým systémom," podotkol.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) by podľa Danka nemal dvíhať ceny cigariet, ale mal by sa pozrieť na to, že napríklad budúci rok zaniká bankový odvod.

Najviac peňazí sa podľa neho dá nájsť pri výbere dane z pridanej hodnoty (DPH). Ako dodal, minister financií bol vyzvaný, aby do parlamentu okrem štátneho rozpočtu priniesol aj opatrenia na zabránenie kradnutia na DPH. "Ak pán Kamenický nebude vedieť tieto opatrenia robiť, tak znova prídeme s legislatívnou iniciatívou, ak to stihneme my s Danou Meager (štátna tajomníčka rezortu financií, pozn. TASR) a verte tomu, že urobíme opatrenia, že tí, ktorí kradnú na DPH, kradnúť ďalej nebudú. Ale ja nezodpovedám za ministerstvo financií," dodal.

Od januára budúceho roka si podľa Danka vďaka tomuto opatreniu niektorí dôchodcovia prilepšia. "Ľudia, ktorí dnes majú 278 eur, budú mať o 48 eur mesačne viac," spresnil. Opatrenie by sa podľa Danka malo dotknúť približne 250.000 dôchodcov.



Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák zároveň avizoval, že národniari nechcú zostať len pri minimálnych dôchodkoch. "Verím tomu, že tak, ako sme sa pozreli na minimálne dôchodky, na ich výšku v prvom kroku, budeme sa rozprávať o celkovom dôchodkovom systéme v kroku druhom, ktorý nasledovať určite bude," zdôraznil s tým, že SNS chce zvyšovať dôchodky aj ostatným zamestnancom tak, aby bola zachovaná zásluhovosť.