Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Daňoví exekútori vymohli pre štát v prvom polroku 157 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Medziročne to predstavuje nárast o 20 miliónov eur.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Daňoví exekútori priniesli do štátneho rozpočtu v prvom polroku tohto roka 157 miliónov eur. Ako vyplýva z údajov zverejnených na OpenData portáli finančnej správy (FS), medziročne to predstavuje nárast o 20 miliónov eur. Za tieto výsledky môže podľa daniarov správne nastavená stratégia vymáhania.

Pri poslednej koordinovanej celoslovenskej akcii, zameranej na odoberanie peňazí v hotovosti v prevádzkach, bolo od 206 dlžníkov vymožených 192.000 eur. Dodatočne dobrovoľne uhradili ďalších 208.000 eur.

"Toto opatrenie sa ukazuje ako veľmi efektívne. Dodatočné úhrady svedčia o tom, že mnohí daňoví dlžníci sú po neohlásenej návšteve daňového exekútora priamo na ich prevádzke ochotnejší svoj dlh voči štátu uhradiť čo najskôr a vyhnúť sa tak opakovanej návšteve," priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Okrem toho sú exekútori oprávnení siahnuť dlžníkovi na peňažné prostriedky na účte, zadržať mu v spolupráci s Policajným zborom SR vodičský preukaz, či predať motorové vozidlo alebo iný majetok.

Využívaným nástrojom je aj inštitút medzinárodného vymáhania, ktorý funguje vďaka spolupráci s finančnými správami v zahraničí. Nedoplatok na dani často dlžníka dobehne a môže mu byť siahnuté aj na majetok mimo Slovenska.

V prvom polroku tohto roka priniesli podľa Rybanskej zahraničné daňové správy do rozpočtu SR 1,2 milióna eur. Exekútori vymohli pre žiadajúce krajiny 700.000 eur.