Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Desať percent domácností v Belgicku vlastní 55 % bohatstva krajiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

BNB rovnako naznačila, že medián bohatstva domácností je v Belgicku takmer dvakrát vyšší ako je priemer eurozóny.

Brusel 8. januára (TASR) - Desať percent najbohatších belgických domácností vlastní 55 % čistého bohatstva krajiny. Potvrdzujú to najnovšie experimentálne štatistiky Národnej banky Belgicka (BNB) o rozdelení čistého bohatstva belgických domácností, uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga.

Belga pripomenula, že údaje o takzvaných "účtoch distribučného bohatstva" zverejnila aj Európska centrálna banka (ECB) na úrovni krajín eurozóny.

V prípade Belgicka tieto údaje ukazujú, že ak bohatstvo, ktoré v roku 2011 vlastnilo 10 % najbohatších domácností, predstavovalo 59 % belgického bohatstva, v roku 2023 sa tento pomer znížil na 55 %, čo je pod priemerom eurozóny. Za rovnaké obdobie sa podiel bohatstva vo vlastníctve najchudobnejších belgických domácností zvýšil zo 7 % na 8,4 %, pričom priemer eurozóny je na úrovni 5 %.

Takzvaný Giniho koeficient, ktorý sa používa na zohľadnenie prerozdelenia bohatstva v rámci populácie (čím je koeficient bližšie k číslu 1, tým je rozdelenie nerovnomernejšie), tiež vykazuje zlepšenie pre Belgicko. V 2. štvrťroku 2023 bol na úrovni 0,68, čo znamená mierne zlepšenie v porovnaní s 0,7 v roku 2018. Pre eurozónu je tento koeficient na úrovni 0,72.

BNB rovnako naznačila, že medián bohatstva domácností je v Belgicku takmer dvakrát vyšší ako je priemer eurozóny. Tento rozdiel sa vysvetľuje obmedzenejším nárastom cien na trhu s nehnuteľnosťami, vysokým podielom vlastníkov v Belgicku a menej výrazným nárastom belgických akcií.

Cieľom účtov distribučného bohatstva, ktoré sa zverejňujú každé tri mesiace, je spojiť údaje z národných sektorových účtov s údajmi z Európskeho prieskumu o finančnej situácii a spotrebe domácností (HFCS), ktorý sa vykonáva každé tri roky, aby sa lepšie pochopilo prerozdelenie bohatstva podľa domácností.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)