Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

DEUS a Digitálna koalícia spolupracujú vo vzdelávaní verejnej správy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Jedným z prvých projektov, na ktorom bude združenie a DK spolupracovať, je zlepšovanie zručností ohrozených skupín zamestnancov vo verejnej správe.

Bratislava 18. mája (TASR) - Združenie DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) a iniciatíva Digitálna koalícia (DK) - Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania SR podpísali memorandum, ktorého cieľom je zaistiť vzájomnú spoluprácu pri elektronizácii výkonu verejnej moci. Združenie o tom informovalo vo štvrtok.

Spresnilo, že spoluprácu zamerajú najmä na edukáciu a vzdelávanie v digitálnych zručnostiach, uskutočnenie spoločných projektov, ale pôjde aj o vzájomnú výmenu skúseností a inšpirácií, ktoré súvisia s digitalizáciou samosprávy a štátnej správy.

DEUS prevádzkuje informačný systém DCOM, ktorý používajú pracovníci miestnych úradov či samospráv. S jeho pomocou ponúkajú obce a mestá takmer 140 elektronických služieb pre občanov aj podnikateľov.

Združenie pre agendu samospráv poskytuje pravidelné osobné školenia a webináre. Cieľom je tiež dodržiavať súlad so zákonom.

"Zlepšovanie digitálnych zručností a šírenie osvety o zákone o eGovernmente je kľúčové ako dnes, tak aj pre fungovanie do budúcnosti," uviedla výkonná riaditeľka združenia Katarína Vladár Lešková. Doplnila, že vzdelávanie po novom uskutočňujú v koncepte Akadémia samosprávy.

"Testovaním získame potrebný prehľad o stave digitálnych zručností zamestnancov, ktorým v spolupráci so združením DEUS ponúkneme bezplatnú vzdelávaciu platformu, ktorá im umožní si potrebné vedomosti doplniť," uviedol predseda iniciatívy Mário Lelovský.

Jedným z prvých projektov, na ktorom bude združenie a DK spolupracovať, je zlepšovanie zručností ohrozených skupín zamestnancov vo verejnej správe. Pre nich na jún pripravujú spoločný webinár na tému eSlužieb samosprávy.