Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Di Maio: Taliansko preverí štátne koncesie súkromných firiem

Na archívnej snímke pohľad na obytné domy ktorých museli evakuovať obyvateľov po zrútení sa časti diaľničného mosta Morandi 15. augusta 2018 v Janove. Foto: TASR/AP

Hnutie piatich hviezd požaduje po páde mosta v Janove zoštátnenie diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá ho prevádzkovala. Firma má v správe 3000 kilometrov diaľnic v Taliansku.

Rím 7. septembra (TASR) - Taliansko chce preskúmať koncesie súkromných firiem, ktoré dostali od štátu. "Pustili sme sa do rozsiahlej práce. Skontrolujeme každú jednu koncesiu," povedal v rozhovore pre milánsky denník Corriere della Sera taliansky minister práce a hospodárskeho rozvoja a vicepremiér Luigi Di Maio.

"Zakročíme proti tým, ktorí zneužívajú štátny majetok. Diaľničná spoločnosť je len vrcholom ľadovca. Okrem toho je to oblasť vody, telekomunikácií a médií," uviedol Di Maio, ktorý je tiež šéfom vládneho Hnutia piatich hviezd.

Hnutie piatich hviezd požaduje po páde mosta v Janove zoštátnenie diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá ho prevádzkovala. Firma má v správe 3000 kilometrov diaľnic v Taliansku. Teraz je obviňovaná z toho, že mala z diaľničného mýta vysoké zisky, ktoré však v dostatočnej miere neinvestovala do údržby diaľničnej siete. Po nešťastí v Janove talianske orgány spustili vyšetrovanie spoločnosti a niektorých jej manažérov.