Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Dolný Kubín ušetril v roku 2023 na energiách vyše 800.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Počas minulého roka sa mesto snažilo ušetriť na energiách v rôznych oblastiach.

Dolný Kubín 15. februára (TASR) - Dolnokubínska samospráva ušetrila za minulý rok viac ako 800.000 eur na energiách. Z toho 550.000 štátnej pokladnici a ďalších 280.000 tej mestskej. Informoval o tom vo štvrtok primátor Ján Prílepok. Podarilo sa to najmä zásluhou rozhodnutia nakupovať elektrickú energiu na burze prostredníctvom spotových cien.

Po sumarizácii spotreby energií za rok 2023 sa podľa primátora ukazuje, že si vybrali správne. "Pri rozhodovaní sme sa stretli s názorom, že nákup na burze cez spotové ceny je ruleta. Po prehodnotení všetkých dostupných dát sme to však vo vedení mesta v závere roka 2022 vyhodnotili ako najsprávnejšie riešenie a po roku môžeme zhodnotiť, že bolo naozaj efektívne. Nielenže sme ušetrili peniaze v mestskej pokladnici Dolnokubínčanov, ale aj státisíce pre štátny rozpočet v prostriedkoch určených na kompenzáciu vysokých cien energií," uviedol Prílepok.

Odberateľom, ktorí mali fixnú sumu za energie, štát kompenzoval náklady na silovú zložku, ak cena presiahla 199 eur. Odberateľ dostal 80 percent z ceny nad túto sumu. Náklady na distribúciu ani DPH nezohľadňovali. "Dnes vieme povedať, že keby sme sa na konci roka 2022 rozhodli ísť na fixnú cenu energií, štát by nám musel poskytnúť dotáciu za minulý rok viac ako 550.000 eur," skonštatoval šéf dolnokubínskej radnice.

Počas minulého roka sa mesto snažilo ušetriť na energiách v rôznych oblastiach. Tam, kde to bolo technologicky možné, sa pokúšali znížiť spotrebu elektriny alebo ju presúvali do lacnejších hodinových pásiem. "V dobe opakujúcich sa dvojhodinových cenových špičiek ráno a večer sme sa napríklad snažili obmedziť chladenie zimného štadióna. A, naopak, v čase nižšej ceny využívať chladenie na vyšší výkon," priblížil primátor. Dodal, že náklady na elektrinu sa usilujú znížiť aj výstavbou fotovoltických zariadení na strechách svojich budov.