Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Domácnosti v Nemecku vlani znížili spotrebu energií na kúrenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Emisie CO2 v dôsledku miernej zimy minulý rok klesli dokonca až o 15 %. Napriek tomu Nemecko nedosiahlo svoje klimatické ciele.

Berlín 27. septembra (TASR) - Domácnosti v Nemecku v minulom roku ušetrili značné množstvo energií na vykurovanie po prudkom u náraste ich cien. Uviedol to v stredu Inštitút pre ekonomický výskum (DIW). TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Spotreba energie na vykurovanie domácností po úprave o vonkajšiu teplotu vlani klesla o 5 % v porovnaní s rokom 2021. To viedlo aj k zníženiu emisií oxidu uhličitého (CO2). Ukázala to správa Heat Monitor, ktorú publikoval DIW.

Emisie CO2 v dôsledku miernej zimy minulý rok klesli dokonca až o 15 %. Napriek tomu Nemecko nedosiahlo svoje klimatické ciele.

Štúdia vychádza z údajov poskytovateľa realitných služieb Ista. Brala pritom do úvahy aj ruskú vojnu na Ukrajine, ktorá spôsobila raketový nárast cien energií. V tom čase hrozil tiež nedostatok plynu, pretože už do Nemecka neprúdil potrubím z Ruska.

Domácnosti vzhľadom na vysoké náklady obmedzili spotrebu tým, že menej kúrili, uviedol autor štúdie Merve Kücük z oddelenia klimatickej politiky v DIW Berlín.

Na severe boli úspory oveľa vyššie ako na juhu, odhalila štúdia. Na čele rebríčka je najsevernejší štát Šlezvicko-Holštajnsko, kde sa ušetrilo 7,3 % tepla oproti predchádzajúcemu roku. V tejto spolkovej krajine však ceny vykurovacieho oleja a zemného plynu vzrástli najviac v celom Nemecku, a to 47 %.