Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Dôvera v českú ekonomiku v júli ožila a vzrástla

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

TASR o tom informuje na základe najnovšieho prieskumu Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Praha 24. júla (TASR) - Dôvera v českú ekonomiku tento mesiac ožila a po dvoch mesiacoch poklesu vzrástla. Prispelo k tomu zlepšenie nálady spotrebiteľov aj podnikateľov. TASR o tom informuje na základe najnovšieho prieskumu Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Podľa výsledkov prieskumu ČSÚ sa kombinovaný index dôvery v českú ekonomiku v júli 2023 medzimesačne zvýšil o 1,1 bodu na 91,4 bodu. Oproti minulému roku, keď v júli dosiahol 95,9 bodu, bol však nižší.

Prieskum ďalej odhalil, že indikátor spotrebiteľskej dôvery v Českej republike v júli citeľne vzrástol na 92,7 z júnových 86,8 bodu. To je jeho najväčšia hodnota od apríla, keďže zhoršenie celkovej ekonomickej situácie v najbližších 12 mesiacoch očakávalo menej spotrebiteľov.

A zároveň sa znížil podiel domácností, ktoré sa obávajú zhoršenia vlastnej finančnej situácie v najbližších 12 mesiacoch, zatiaľ čo podiel respondentov, ktorí nepovažujú aktuálny čas vhodný na veľké nákupy, zostal nezmenený.

Aj indikátor podnikateľskej dôvery v Česku sa v júli 2023 zvýšil, aj keď len veľmi mierne. A to o 0,1 bodu na 91,1 z júnového dvojročného minima 91 bodov. Prispelo k tomu zlepšenie dôvery podnikateľov v priemysle (na 88,1 z 85,2 bodu v júni) a obchode (na 95,3 z 93,6 bodu), zatiaľ čo podnikateľský sentiment klesol vo vybraných službách (na 92,8 z 95,3 bodu) a v stavebníctve (na 99 zo 103,2 bodu).