Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v júni výrazne zvýšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index ekonomického sentimentu (ESI) ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, vzrástol v júni o 8,2 bodu na 75,7 bodu.

Brusel 29. júna (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac výrazne zvýšila. Informovala o tom v pondelok Európska komisia.

Index ekonomického sentimentu (ESI) ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, vzrástol v júni o 8,2 bodu na 75,7 bodu. Napriek výraznému rastu však zaostal za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s jeho zvýšením až na 80 bodov.

Nálada sa zlepšila vo viacerých oblastiach, v priemysle, službách či zo strany spotrebiteľov. Príslušný index v priemysle vzrástol z májovej hodnoty -27,5 bodu na -21,7 bodu. Vzrástla aj dôvera v sektore služieb, a to z májovej úrovne -43,6 bodu na -35,6 bodu. V obidvoch prípadoch však výsledok zaostal za očakávaniami, keďže v prípade priemyslu sa čakalo zlepšenie indexu na -20,5 bodu a v prípade služieb na -27 bodov.

Nálada sa zlepšila aj spotrebiteľom. Príslušný index vzrástol v júni na -14,7 bodu, čo je v súlade s predbežným odhadom z minulého týždňa. V máji index dosiahol -18,8 bodu.