Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

DPH na ubytovacie služby má klesnúť na 10 %

Na snímke horský hotel Sliezsky dom v nadmorskej výške 1 670 metrov vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa poslancov by malo toto opatrenie podporiť rozvoj cestovného ruchu na Slovensku. Odhadujú to na základe pozitívnych skúseností z iných členských štátov Európskej únie.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Od januára budúceho roka by mala daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané ubytovacie služby klesnúť na 10 %. Navrhuje to skupina poslancov koaličnej SNS v návrhu novely zákona o DPH, ktorý parlament pri utorkovom hlasovaní posunul do druhého čítania.

Podľa poslancov by malo toto opatrenie podporiť rozvoj cestovného ruchu na Slovensku. Odhadujú to na základe pozitívnych skúseností z iných členských štátov Európskej únie. Očakávajú, že takýto krok zvýši dopyt po ubytovacích službách na Slovensku.

DPH by mala klesnúť na hotelové a podobné ubytovacie služby, na turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby, a tiež pri prevádzkovaní táborísk, rekreačných a dovolenkových kempov.

Návrh bude mať podľa poslancov negatívne aj pozitívne vplyvy na štátny rozpočet. Predpokladajú krátkodobé zníženie výberu DPH z vybraných ubytovacích služieb. "Vzniknutý negatívny dosah na výber dane z pridanej hodnoty bude podľa predpokladu postupne nahradený príjmami zo zvýšeného dopytu po týchto ubytovacích službách a zo zvýšenia spotreby ďalších služieb cestovného ruchu," doplnili národniari.