Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka kritizuje Nemecko za zákon o regulácii bánk

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Nemecký návrh zákona prenáša na spolkové ministerstvo financií právomoci na vydávanie predpisov týkajúcich sa manažmentu rizík a plánov na záchranu bánk.

Frankfurt nad Mohanom 8. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) kritizuje legislatívne plány Nemecka týkajúce sa likvidácie a regulácie bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.

Krajiny eurozóny, ktoré sa podieľajú na spoločnom európskom bankovom dohľade, by mali pri schvaľovaní predpisov primerane zohľadniť nové kompetencie centrálnej banky, uviedla dnes ECB. Atomizácia na v najhoršom prípade 19 regulácií by mala negatívny vplyv nielen na dohľad, ale aj na samotné banky.

Nemecký návrh zákona prenáša na spolkové ministerstvo financií právomoci na vydávanie predpisov týkajúcich sa manažmentu rizík a plánov na záchranu bánk. Doteraz to mal na starosti nemecký finančný dohľad BaFin.

ECB je od jesene minulého roka priamo zodpovedná za dohľad nad 123 najväčšími bankami v eurozóne. Z toho je 21 nemeckých finančných inštitútov. Jednotný mechanizmus dohľadu SSM sa skladá z ECB a národných dohľadov krajín eurozóny. Minulý týždeň už nemecký návrh zákona kritizovala zo strany ECB Julie Dicksonová, ktorá je členkou Rady pre dohľad SSM.

"Členské štáty by mali zobrať na vedomie, že od zavedenia SSM musia pri schvaľovaní budúcich predpisov týkajúcich sa bánk poprípade dohľadu zohľadniť nové kompetencie ECB," uviedla ECB. Inak môžu ohroziť tvorbu jednotného konkurenčného prostredia.