Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

ECB: Lockdowny spôsobia, že ekonomiky eurozóny vo 4. kvartáli klesnú

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Nové reštrikcie majú negatívny vplyv predovšetkým na sektor služieb.

Madrid 4. novembra (TASR) - Španielska ekonomika rovnako ako ďalšie európske ekonomiky sa spomalila a v poslednom štvrťroku môže klesnúť z dôvodu nových reštrikcií prijatých na spomalenie šírenia nového koronavírusu, uviedol v stredu člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Pablo Hernández de Cos.

Guvernér španielskej centrálnej banky povedal v domácom parlamente, že prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19 zvyšuje neistotu týkajúcu sa sily a trvalosti zotavovania v Európe.

"Rozsiahla implementácia nových opatrení na zvládnutie aktuálnej zdravotnej krízy môže v štvrtom kvartáli spôsobiť výrazne spomalenie expanzie aktivity alebo dokonca kontrakciu, minimálne v niektorých krajinách alebo sektoroch," povedal de Cos.

Najväčšie krajiny eurozóny opäť zavádzajú lockdowny, keďže rýchly nárast nových infekcií preťažuje ich zdravotné systémy. Nové reštrikcie majú negatívny vplyv predovšetkým na sektor služieb.

Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku padla o 11,8 %, keď sa ekonomiky zatvorili počas prvej vlny padnémie. Potom sa výrazne oživila a v 3. kvartáli expandovala o 12,7 %.

Podľa de Cosa aktuálny vývoj pandémie signalizuje, že zrejme sa naplní horšia z dvoch prognóz centrálnej banky, ktorá počíta tento rok s poklesom španielskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 12,6 %.