Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Energetická agentúra vyzvala na rýchlejšie znižovanie emisií metánu

ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Približne desať miliónov ton metánu sa vlani uvoľnilo aj z bioenergetických zdrojov, ako je napríklad biomasa.

Paríž 13. marca (TASR) - Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vyzvala na rýchlejšie zníženie emisií metánu v ropnom a plynárenskom priemysle v záujme dosiahnutia cieľov v oblasti ochrany klímy. V roku 2023 sa pri výrobe týchto dvoch fosílnych palív uvoľnilo takmer 120 miliónov ton metánu, čo predstavuje mierny nárast oproti predminulému roku, oznámila organizácia v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Približne desať miliónov ton metánu sa vlani uvoľnilo aj z bioenergetických zdrojov, ako je napríklad biomasa. Najviac emisií metánu produkujú podľa IEA Spojené štáty, Rusko a Čína. Na obmedzenie globálneho otepľovania je potrebné do roku 2030 znížiť emisie metánu o 75 %, upozornil riaditeľ IEA Fatih Birol.

Metán zodpovedá podľa IEA takmer za tretinu globálneho nárastu teploty od priemyselnej revolúcie, pričom energetický sektor je druhým najväčším zdrojom emisií súvisiacich s ľudskou činnosťou.

Hoci sa metán v atmosfére rozptyľuje rýchlejšie ako oxid uhličitý, počas svojej krátkej životnosti je oveľa silnejším skleníkovým plynom. Zníženie emisií metánu je preto jedným z najlepších spôsobov, ako obmedziť globálne otepľovanie a zlepšiť kvalitu ovzdušia v krátkodobom horizonte, uzavrela IEA.