Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európska investičná banka sa poďakovala Slovensku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Luxembursko, Poľsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko sú prvými členskými štátmi EÚ, ktoré prisľúbili finančné príspevky v súvislosti s programom označovaným ako Iniciatíva hospodárskej odolnosti.

Brusel/Luxemburg 19. septembra (TASR) - Európska investičná banka (EIB) dnes oznámila, že prvých päť členských krajín EÚ vrátane Slovenska prisľúbilo vynaložiť zdroje na riešenie problému migrácie a tvorbu pracovných miest v rámci iniciatívy so zameraním na tzv. hospodársku odolnosť.

Podľa zverejnených informácií sú Luxembursko (0,4 milióna eur), Poľsko (50 miliónov eur), Slovensko (2 milióny eur), Slovinsko (0,5 milióna eur) a Taliansko (45 miliónov eur) prvými členskými štátmi EÚ, ktoré prisľúbili finančné príspevky v súvislosti s investičným programom EIB, označovaným ako Iniciatíva hospodárskej odolnosti (ERI).

Uvedený program má pomôcť pri riešení problémov migrácie v krajinách európskeho južného susedstva a západného Balkánu. EIB so sídlom v Luxemburgu v rámci ERI zvýši investície v týchto dvoch regiónoch v rokoch 2016–2020 o šesť miliárd eur, zatiaľ čo doteraz bola vyčlenená suma 7,5 miliardy eur. Novými zdrojmi chce EIB "zmobilizovať" dodatočných 15 miliárd eur.

Nové finančné príspevky umožnia EIB spustiť osobitný trustový fond ERI a zvýšiť investície do súkromného sektora a kľúčovej infraštruktúry v uvedených dvoch regiónoch. Týmito investíciami sa otvoria nové príležitosti pre vytváranie pracovných miest – najmä pre ženy a mladých ľudí. Dodatočné zdroje pomôžu zlepšiť kvalitu každodenného života ľudí a podnikateľské prostredie nielen v komunitách, z ktorých pochádzajú migranti, ale aj v hostiteľských a tranzitných krajinách.

Podľa EIB sa ERI stáva jedným z nástrojov pomoci a hľadania riešení hlavných príčin migrácie.

"Blahoželám Slovensku k tomu, že patrí do prvej skupiny krajín – skutočne prvej –, ktoré prisľúbili príspevok pre iniciatívu EIB v oblasti hospodárskej odolnosti," uviedol viceprezident EIB zodpovedný za ERI Dario Scannapieco.

Spresnil, že príspevky z uvedených piatich štátov sú míľnikom pre tento program a umožňujú okamžite zintenzívniť snahy v rámci spoločnej reakcie EÚ na problémy, ktoré predstavuje nútené vysídľovanie obyvateľstva a migrácia.

"Investície v rámci Iniciatívy hospodárskej odolnosti sú o vzbudení nádeje a príležitostí pre utečencov, migrantov a miestne obyvateľstvo. Iniciatíva chce posilňovať odolnosť týchto regiónov, napríklad voči vplyvom sýrskej utečeneckej krízy. Ľudom v týchto krajinách musíme poskytnúť perspektívu, čo sa týka pracovných miest, základných služieb a udržateľného rozvoja," odkázal Scannapieco.

Od spustenia ERI na konci roku 2016 EIB schválila 13 projektov, ktoré predstavujú financovanie vo výške jednej miliardy eur.