Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

EIB má nového podpredsedu - fínskeho expremiéra Alexandra Stubba

Fínsky premiér Alexander Stubb, archívne foto. Foto: TASR/AP

Za Fínsko nahradil v riadiacom orgáne investičnej banky EÚ svojho krajana Jana Vapaavuoriho, ktorý v júni podal demisiu.

Brusel/Luxemburg 1. augusta (TASR) - Európska investičná banka (EIB) dnes oznámila, že jej novým podpredsedom a členom riadiaceho výboru sa stal bývalý fínsky premiér a minister financií Alexander Stubb.

Stubb preberá svoje povinnosti počnúc dnešným dňom. Za Fínsko nahradil v riadiacom orgáne investičnej banky EÚ svojho krajana Jana Vapaavuoriho, ktorý v júni podal demisiu.

Stubb bol do tejto funkcie vymenovaný Radou guvernérov EIB na návrh súčasného ministra financií Fínska. V riadiacom výbore banky bude mať dohľad nad operáciami EIB v Dánsku, Estónsku, Fínsku, Lotyšsku, Litve a vo Švédsku, a tiež v niekoľkých krajinách mimo Európskej únie.

"Teším sa, že môžem ponúknuť svoje predošlé skúsenosti a služby tomuto pokračujúcemu úspechu. Pretože EIB je európskym úspechom: podporuje investície do životaschopných projektov, pomáha Európe zvyšovať svoju konkurencieschopnosť vo svete a umožňuje ľuďom a peniazom, aby pracovali," uviedol Stubb vo vyhlásení pre médiá.

Alexander Stubb (49) je konzervatívno-liberálny politik a zástanca prehlbovania európskej integrácie. Má za sebou bohatú politickú kariéru. Vo Fínsku bol predsedom vlády (2014-15), ministrom financií, ministrom zahraničných vecí, ministrom obchodu a ministrom pre európske záležitosti a v rokoch 2004-08 bol členom Európskeho parlamentu.

Od novembra 2017 bude novým šéfom mimovládnej organizácie Iniciatíva pre krízový manažment (CMI), ktorá pracuje na predchádzaní a riešení konfliktov. Za svojho nástupcu si ho vybral zakladateľ a terajší šéf CMI Martti Ahtisaari. Stubb má doktorát z London School of Economics, doteraz vydal 18 kníh.