Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EK navrhla plán ako platiť Iránu za ropu a obísť sankcie USA

Miguel Arias Caňete, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ešte je však potrebné dopracovať detaily.

Brusel 19. mája (TASR) - Európska komisia (EK) navrhuje vládam krajín Európskej únie (EÚ) priame peňažné transfery Iránskej centrálnej banke, aby sa vyhli sankciám USA. Tento krok, ktorého cieľom je vyhnúť sa finančnému systému USA, by umožnil európskym firmám platiť Iránu za ropu a repatriovať iránske peniaze v Európe, uviedol pre Reuters vysokopostavený predstaviteľ EÚ. Ešte je však potrebné dopracovať detaily.

EÚ, ktorá bola kedysi najväčším dovozcom iránskej ropy, je rozhodnutá zachrániť jadrovú dohodu s Teheránom, od ktorej americký prezident Donald Trump odstúpil 8. mája.

"Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker to navrhol členským štátom. Ešte musíme vypracovať, ako umožníme platby za ropy a repatriáciu iránskych peňazí v EÚ do Iránskej centrálnej banky," povedal zdroj z EÚ, ktorý je priamo zapojený do diskusií.

Európsky komisár pre klímu a energetiku Miguel Arias Canete bude o tejto myšlienke diskutovať s iránskymi predstaviteľmi počas tohtotýždňovej návštevy Teheránu. Konečné rozhodnutie bude na vládach EÚ.