Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

EK údajne udelí Apple pokutu vo výške okolo 500 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyšetrovanie spustila v roku 2019 sťažnosť firmy Spotify, ktorá uviedla, že musela zvýšiť cenu svojho mesačného predplatného, aby pokryla náklady spojené s tým, ako Apple prevádzkuje App Store.

Brusel/Londýn 18. februára (TASR) - Európska únia (EÚ) údajne uloží koncernu Apple prvú pokutu za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže vo výške okolo 500 miliónov eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Podľa britského denníka Financial Times (FT) je EÚ blízko k tomu, aby udelila spoločnosti Apple svoju vôbec prvú protimonopolnú pokutu a požadovala zmenu pravidiel App Storu, ktoré podľa nej obmedzujú hospodársku súťaž.

FT s odvolaním sa na päť nemenovaných zdrojov tvrdí, že Európska komisia (EK) oznámi pokutu vo výške okolo 500 miliónov eur (539 miliónov USD) v marci. Apple môže dostať pokutu až do výšky 10 % svojich ročných globálnych tržieb.

Vyšetrovanie spustila v roku 2019 sťažnosť švédskej firmy Spotify, ktorá uviedla, že musela zvýšiť cenu svojho mesačného predplatného, aby pokryla náklady spojené s tým, ako Apple prevádzkuje App Store. EK sa vo februári 2023 vo formálnom obvinení zamerala na pravidlá App Storu, ktoré podľa nej obmedzujú hospodársku súťaž a spôsobili, že zákazníci museli platiť vyššie ceny.