Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Európska komisia ide chrániť včely, zakáže pesticídy

Počet včiel v Európe klesá Foto: TASR/AP

Ich počet totiž prudko klesá, čo má negatívny vplyv aj na úrodu.

Brusel 29. apríla (TASR) - Európska únia (EÚ) plánuje na dva roky zakázať tri z najčastejšie používaných pesticídov, aby ochránila včely na kontinente. Ich počet totiž prudko klesá, čo má negatívny vplyv aj na úrodu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Európska komisia dnes oznámila, že chce v najbližších týždňoch presadiť zákaz používania pesticídov z triedy neonikotinoidov na ochranu rastlín a obilnín, aj napriek tomu, že 27 členských štátov sa na tomto bode nedokázalo dohodnúť.

Komisia navrhla v januári zakázať ich používanie po tom, ako viaceré výskumné tímy v EÚ dospeli k záveru, že predstavujú "akútne nebezpečenstvo" pre včely medonosné, ktoré opeľujú väčšinu komerčne pestovaných rastlín v Európe.

Vedci s odvolaním sa na výsledky viacerých štúdií tvrdia, že rastliny takzvané neoniká absorbujú a obsahuje ich peľ aj nektár, takže sa dostávajú do tela hmyzu, ktorý potom hynie. Výrobcovia, ale aj niektorí vedci zase argumentujú, že nebol dokázaný žiadny súvis medzi používaním neoník a prudkým úbytkom včelstiev, ku ktorému dochádza v ostatných rokoch v Európe, najmä na západe kontinentu.