Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny kvartálne stagnovala, za 2023 bol rast miernejší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po úprave o sezónne vplyvy vykázal v posledných troch mesiacoch roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku nulový rast.

Luxemburg 8. marca (TASR) - Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu, za celý rok 2023 bol však rast miernejší, než uvádzali predbežné údaje. TASR o tom informuje na základe v piatok zverejnených spresnených údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v prípade kvartálnych výsledkov potvrdil predbežný odhad.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po úprave o sezónne vplyvy vykázal v posledných troch mesiacoch roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku nulový rast. V 3. kvartáli v porovnaní s 2. štvrťrokom zaznamenal pokles o 0,1 %. Údaje tak potvrdzujú informáciu Eurostatu z polovice februára.

V prípade celej EÚ však Eurostat údaje z februára upravil smerom nadol. Vo februári informoval o raste ekonomiky EÚ o 0,1 %, teraz sa vrátil k prvému odhadu z konca januára, na základe ktorého ekonomika EÚ zaznamenala medzikvartálne nulový rast.

V medziročnom porovnaní HDP eurozóny vzrástol o 0,1 %. Aj v tomto prípade Eurostat potvrdil predbežný odhad z polovice februára. V prípade celej EÚ však údaje opätovne revidoval. Pred tromi týždňami uvádzal rast ekonomiky Európskej únie na úrovni 0,3 %, teraz stanovil rast na úrovni 0,2 %.

K úpravám v prípade eurozóny pristúpil Eurostat pri hodnotení vývoja ekonomiky za celý rok 2023. Vo februárovom odhade Eurostat uvádzal rast HDP eurozóny za minulý rok na úrovni 0,5 %. Najnovšie však uviedol, že ekonomika menovej únie vzrástla vlani o 0,4 %.

Rovnako upravil smerom nadol aj údaje za celú EÚ. Aj v jej prípade pôvodne stanovil rast na 0,5 % a v piatok skorigoval tempo rastu na 0,4 %. Na porovnanie, v roku 2022 obidve ekonomické zóny dosiahli rast na úrovni 3,4 %.