Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ekonomika pevninského Nórska v apríli klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Oslabenie malo široký základ, pričom spotreba domácností a neziskových organizácií klesla o 1,8 %, uviedol štatistický úrad.

Oslo 13. júna (TASR) - Ekonomika pevninského Nórska v apríli klesla, najmä v dôsledku zníženej spotreby. Ukázali to v utorok zverejnené údaje štatistického úradu krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hrubý domáci produkt (HDP) v apríli medzimesačne klesol o 0,4 % po náraste o 0,2 % v marci. Oslabenie malo široký základ, pričom spotreba domácností a neziskových organizácií klesla o 1,8 %, uviedol štatistický úrad. Do ekonomiky pevninského Nórska sa nezapočítava ťažba ropy a plynu z podmorských ložísk a lodiarsky sektor.

"Spotreba tovarov dlhodobo stabilne klesá, ale v apríli sa znížila o 3,3 %, čo bolo nezvyčajne veľa," uviedol predstaviteľ úradu Pal Sletten.

Celkový HDP Nórska sa v apríli znížil o 0,3 % oproti 0,3-percentnému rastu v predchádzajúcom mesiaci. Vývoz sa znížil o 1,2 % a dovoz o 2,4 %. Produkcia spracovateľského a ťažobného priemyslu bola slabšia o 0,1 %.