Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Polák: Umelá inteligencia sa už stáva doménou finančných služieb

V diskusnej relácii na TABLET.TV bol hosťom Peter Polák zo spoločnosti Softec. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Už dnes sa umelá inteligencia vo veľkom používa v oblasti bezpečnosti, napríklad pri odomykaní telefónu odtlačkom prsta, ozrejmil v relácii na TABLET.TV Peter Polák zo spoločnosti Softec.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú viac ako 50 % pracovných miest ohrozených automatizáciou. Nástup umelej inteligencie však nemusí znamenať len prepúšťanie a úsporu nákladov. V najbližšom období bude dominovať najmä vo finančných službách. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal Peter Polák zo spoločnosti Softec.

„Typický príklad je chatbot, robot stvorený na rozprávanie sa s človekom, napríklad vo finančných službách. Títo roboti budú čím ďalej, tým viac sofistikovaní a postupne budú vedieť aj náročnejšie komunikovať, ako len poradiť, kde je najbližší bankomat. Ušetria aj náklady, lebo dokážu komunikovať aj uprostred noci cez víkend. V prípade využitia človeka pri takej službe by to bolo omnoho drahšie,“ upozornil Polák.

Umelá inteligencia sa už onedlho stane podobne bežnou súčasťou našich životov ako elektrická energia. „Už dnes sa umelá inteligencia vo veľkom používa v oblasti bezpečnosti, napríklad pri odomykaní telefónu odtlačkom prsta. Sú aj iné príklady, ktoré ľudia denne používajú a nevedia, že je za nimi umelá inteligencia, internetové jazykové prekladače. V minulosti išlo o preklad jednotlivých slov, teraz sa umelá inteligencia snaží zistiť na internete, či sa daná veta alebo jej fragment už nejako v minulosti nepreložila. Snaží sa proste porozumieť každej vete,“ vysvetlil Polák.

Využívanie robotov však nemusí nutne znamenať stratu pracovných miest. Magazín The Economist uviedol, že viac ako 50 % svetových lídrov v oblasti zdravotnej starostlivosti očakáva rastúcu úlohu umelej inteligencie v efektivite monitorovania a diagnostiky. Scenáre, ktoré predvídajú, že diagnostické počítačové algoritmy nahradia rádiológov, vnímajú experti ako veľmi nepravdepodobné.

Podľa Poláka umelá inteligencia poskytuje možnosť, ako zvládnuť zvyšujúci sa dopyt po diagnostickom zobrazovaní. „V medicíne má jej využitie zásadný význam, pretože môže robiť kvalitnú diagnostiku, v súčasnosti už s úspešnosťou porovnateľnou s lekármi. Tí sa budú môcť sústrediť skôr na prácu s dátami a ich vyhodnocovanie,“ dodal Polák.