Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA rástla viac ako odborníci očakávali

Bez popisu Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v posledných troch mesiacoch 2011 zvýšil medziročne o 3 %, zatiaľ čo rýchly odhad naznačoval, že stúpol o 2,8 %.

Washington 29. februára (TASR) - Americká ekonomika v poslednom štvrťroku 2011 rástla o niečo rýchlejšie, ako naznačovali predbežné výsledky. Vďačí za to mierne vyšším spotrebiteľským aj podnikateľským výdavkom. Vyplýva to zo spresneného druhého odhadu ministerstva obchodu.

Podľa najnovších údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v posledných troch mesiacoch 2011 zvýšil medziročne o 3 %, zatiaľ čo rýchly odhad naznačoval, že stúpol o 2,8 %. Americká ekonomika tak v záverečnom kvartáli minulého roka dosiahla najrýchlejšie tempo rastu od 2. štvrťroka 2010. Na porovnanie: v období júl - september 2011 sa jej HDP zvýšil medziročne o 1,8 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, preto očakávali, že ministerstvo obchodu potvrdí rýchly odhad, teda že ekonomika expandovala vo 4. kvartáli o 2,8 %.

Lepšie ako očakávané výsledky zlepšujú vyhliadky na rast najväčšej svetovej ekonomiky aj v 1. štvrťroku tohto roka.

Naznačuje to aj revízia spotrebiteľských výdavkov, ktoré sa podieľajú až 70 % na hospodárskej aktivite USA. Podľa spresnených výsledkov sa výdavky domácností v sledovanom období zvýšili o niečo viac, ako signalizovali predbežné výsledky, a to o 2,1 %, a nie o 2 %.

Motorom rastu hospodárstva v poslednom kvartáli minulého roka bolo dopĺňanie skladových zásob. Po vylúčení týchto zásob HDP Spojených štátov v sledovanom období vzrástol medziročne o 1,1 %, zatiaľ čo rýchly odhad naznačil, že stúpol o 0,8 %.