Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA vzrástla v 3. štvrťroku o 2,7 %

Foto: TASR/AP

Odborníci však upozorňujú, že vysoké tempo rastu v 3. štvrťroku nie je signálom sily ekonomiky, keďže jeho motorom bolo dopĺňanie zásob a spotrebiteľské výdavky boli slabé.

Washington 29. novembra (TASR) - Americká ekonomika rástla v 3. štvrťroku rýchlejšie, než sa predpokladalo. Očakáva sa však, že jej dynamika sa spomalí.

USA sa totiž pripravujú na rozsiahle škrty vo vládnych výdavkoch a zvýšenie daní od začiatku budúceho roka.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v trojmesačnom období od júla do konca septembra medziročne zvýšil o 2,7 %, informovalo americké ministerstvo obchodu. Bol to najrýchlejší rast americkej ekonomiky od posledného kvartálu vlaňajška. Vládny odhad z októbra počítal s tempom rastu na úrovni 2 %. Za vyšším rastom je rýchlejšia akumulácia zásob a rýchlejší rast exportu, čo vykompenzovalo slabé spotrebiteľské výdavky a prvý pokles firemných investícií za vyše roka.

Odborníci však upozorňujú, že vysoké tempo rastu v 3. štvrťroku nie je signálom sily ekonomiky, keďže jeho motorom bolo dopĺňanie zásob a spotrebiteľské výdavky boli slabé. Vo štvrtom kvartáli vysoké zásoby zbrzdia rast, ktorý už spomaľuje z dôvodu obáv týkajúcich sa úsporných opatrení známych ako fiškálny útes.