Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nemeckí ekonómovia navrhujú nové prerozdeľovnaie financií a majetku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Konkrétne ekonómovia navrhujú model postavený na troch pilieroch. Ním by sa mala v Nemecku znížiť miera chudoby, podporiť stredná trieda a posilniť účasť majetných na ňom.

Berlín 18. septembra (TASR/TERAZ.sk) - Nemeckí ekonómovia pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v krajine v nedeľu (24. 9.), apelovali na politikov, aby dôraznejšie presadzovali spravodlivejšie rozdeľovanie príjmov a majetku v krajine.

„Po takmer troch desaťročiach, v ktorých sa sociálne rozdiely zväčšujú, alebo pri dobrej hospodárskej situácii stagnovali, mali by sme teraz ináč nastaviť naše smerovanie,“ povedal dnes v Berlíne Gustav Horn, šéf Ústavu pre makroekonomiku a výskum konjunktúry (IMK) Nadácie Hansa Böcklera, ktorá má blízko k odborom.

Konkrétne ekonómovia navrhujú model postavený na troch pilieroch. Ním by sa mala v Nemecku znížiť miera chudoby, podporiť stredná trieda a posilniť účasť majetných na ňom.

Ekonómovia pokladajú za nevyhnutné, aby sa najnižšej príjmovej skupine rýchlo zvýšila minimálna mzda. K tomu by sa mala „primerane“ zvýšiť sociálna pomoc, ktorá by sa mala prispôsobovať minimálnej mzde.

Pre strednú skupinu žiadajú ekonómovia okrem iného vyššie rodinné prídavky a všeobecne záväzné tarifné mzdové zmluvy. Mal by vzniknúť štátny fond, ktorého výnosy z cenných papierov by sa rozdeľovali medzi všetkých občanov. Pokladajú tiež za dôležité, aby sa o poslednom návrhu ešte diskutovalo. Témou diskusie by malo byť zlepšenie štruktúry vzdelávania.

Okrem toho by sa mali ľudia s najvyššími príjmami viac „podieľať na financovaní pospolitosti“. Mali by platiť vysoké dane. Mali by sa tiež schváliť prepracované dane z dedičstva a treba sa vrátiť k dani z majetku. Daň z pozemkov treba v budúcnosti zamerať na mieru ich využívania. Vlastníci domov podielovo platia viac ako nájomníci, ktorí žijú v budovách s mnohými bytmi.

Svoje návrhy opiera IMK o údaje vývoja priemeru disponibilných príjmov Nemcov v rokoch 1991 až 2014. Podľa nich vzrástli reálne príjmy majetných ľudí o 17 %, kým ľudia so stredným príjmom si polepšili o 10 %, a najslabšia príjmová skupina zaznamenala prírastok len 3 %.