Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

V elektrárni v Mochovciach oživili systém kontroly a riadenia 3. bloku

Atómová elektráreň Mochovce, ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Systém kontroly a riadenia je mozgom atómovej elektrárne.

Bratislava/Mochovce 14. mája (TASR) – Slovenské elektrárne (SE), a. s., dosiahli ďalší míľnik pri výstavbe 3. a 4. bloku atómových elektrární Mochovce (EMO), a to oživenie elektrického napájania systému kontroly a riadenia 3. bloku. Informovala o tom dnes hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová.

"Oživenie napájania systému kontroly a riadenia (DCS) 3. bloku je kľúčovým míľnikom, ktorý sme dosiahli 13. mája, teda o dva dni skôr oproti harmonogramu. Umožňuje aplikáciu softvéru a vykonanie následných kontrol komunikačnej siete. Táto udalosť sa dá považovať za prvý dôležitý krok pre fázu spúšťania zariadenia do prevádzky," spresnila.

Priblížila zároveň, že systém kontroly a riadenia je mozgom atómovej elektrárne. Monitoruje viac ako 35.000 signálov a poskytuje potrebné príkazy a inštrukcie na zaistenie bezpečnej prevádzky elektrárne. Architektúra platformy DCS vybranej pre Mochovce 3 a 4 predstavuje najmodernejšiu technológiu, ktorá je k dispozícii na trhu.

Spoločnosť Slovenské elektrárne, a. s., je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ku koncu roka 2012 spoločnosť zamestnávala 5171 zamestnancov