Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Green Aliance:Elektromobily môžu vyvolať lokálne problémy s elektrinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zodpovední ministri by preto mali zakročiť, aby predišli problémom v podobe strmého nárastu účtov, a tiež rizika komplikácií pri zabezpečení plynulých dodávok elektriny v lokálnej sieti.

Londýn 22. apríla (TASR) - Elektromobily môžu spôsobiť lokálne problémy s dodávkami elektriny. Stačí, ak sa bude počas špičky súčasne nabíjať šesť áut na jednej ulici. Upozornil na to vplyvný britský think tank Green Alliance.

Distribučná sieť v krajine nie je totiž pripravená na stúpajúci počet elektromobilov. Zodpovední ministri by preto mali zakročiť, aby predišli problémom v podobe strmého nárastu účtov, a tiež rizika komplikácií pri zabezpečení plynulých dodávok elektriny v lokálnej sieti.

Nekontrolované nabíjanie elektromobilov môže už o pár rokov spôsobiť tzv. “brownout”, teda pokles napätia v sieti počas večernej špičky, takže niektoré domáce spotrebiče prestanú pracovať.

Green Alliance odhaduje, že v roku 2023 sa môžu tieto problémy objaviť na polovici územia Spojeného kráľovstva. Už teraz môže súčasné nabíjanie šiestich elektromobilov viesť k lokálnemu brownoutu, varuje.

Podľa Green Alliance do roku 2025 môže poklesu napätia v sieti čeliť až 700.000 ľudí, ak sa ministri nezobudia a nevydajú nariadenie o nabíjaní elektromobilov len v tzv. inteligentných nabíjacích staniciach, ktoré dokážu riadiť celý proces a zabránia poklesu napätia v distribučne sieti.

Momentálne jazdí po britských cestách približne 100.000 elektromobilov. Experti odhadujú, že vzhľadom na klesajúce ceny týchto áut, by sa ich počet mohol do roku 2025 zvýšiť na 4,6 milióna vozidiel. Majitelia elektromobilov majú aktuálne k dispozícii 11.000 verejných nabíjacích staníc, ale mnohí z nich využívajú domácu sieť.