Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Elektronické služby katastra by mali byť v prevádzke počas 3. kvartálu

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Spustenie nových elektronických služieb bude postupné, po jednotlivých katastrálnych odboroch okresných úradov v SR.

Bratislava 17. marca (TASR) - Služby v rámci národného projektu Elektronické služby katastra nehnuteľností sú v štádiu testovania. TASR o tom informoval Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR. 

Elektronické služby by mali byť v prevádzke v priebehu tretieho kvartálu, uviedol úrad. "Od októbra 2015 je už k dispozícii 15 informatívnych služieb na stránke www.geodesy.sk, v podzáložke Portál ESKN. Je možné v ňom vyhľadávať podľa rôznych kritérií, či už metaúdajov alebo priamo na mape," povedal pre TASR generálny riaditeľ spoločnosti DWC Slovakia Branislav Hačko s tým, že k nim pribudne ďalších 30 služieb na právne účely.

Spoločnosť v roku 2015 prevzala v rámci projektu za konzorcium, ktoré zvíťazilo vo verejnom obstarávaní, zodpovednosť za dodávku elektronických služieb katastra. Spustenie nových elektronických služieb bude postupné, po jednotlivých katastrálnych odboroch okresných úradov v SR. Pred spustením budeme školiť zamestnancov katastra, aby sa naučili s novým systémom pracovať, informoval o ďalšom postupe.

Prínosom projektu pre občana a odbornú verejnosť majú byť elektronizácia služieb, postupná digitalizácia listín, centralizácia údajov, znížený poplatok za podanie návrhu na vklad elektronicky, použitie výstupov z elektronických služieb na právne úkony a ďalšie, informuje ÚGKK SR na svojej webovej stránke.

Má vzniknúť napríklad centrálny systém katastra nehnuteľností, rezortná elektronická podateľňa či centrálne elektronické registratúrne stredisko.

Bezpečnosť elektronických služieb súvisí podľa Hačka s riešením dlhodobého ukladania dokumentov, ktoré samotné obsahuje bezpečnostné pravidlá. "Ak dôjde ku zmene, bude možné dohľadať, kedy sa stala, kto ju urobil a prípadne zrekonštruovať pôvodný dokument," konštatoval s tým, že na záver akceptačných testov bude testovaná aj bezpečnosť, ktorú pred spustením systému preskúma mimo zhotoviteľa aj štátna organizácia CSIRT (Jednotka pre riešenie počítačových incidentov).

Národný projekt začal v novembri 2009 a má skončiť 30. novembra 2018. Výška grantu z Operačného programu nformatizácia spoločnosti je vyše 27,871 milióna eur.