Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Energetické centrum dostalo pokutu milion eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Okrem fakturovania vyšších cien za elektrinu, než aké schválil úrad, bolo medzi porušeniami aj zneužívanie splnomocnenia pre prípad jednorazového procesu zmeny dodávateľa.

Bratislava 16. mája (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ukončil správne konanie v súvislosti s kontrolou v spoločnosti Energetické centrum (EC). Dodávateľovi plynu a elektriny uložil pokutu vo výške 1 milión eur.

"Na základe zistení o porušení zákona, z ktorých najvážnejším bolo účtovanie vyšších cien elektriny, ako úradom stanovených maximálnych cien, úrad rozhodol o udelení sankcie," informoval dnes ÚRSO.

Podľa informácií úradu zo začiatku marca tohto roku porušila firma EC v rokoch 2010 až 2012 viacero zákonných ustanovení. K tomuto záveru dospel regulačný orgán na základe niekoľkomesačnej kontroly, ktorú inicioval kvôli množiacim sa sťažnostiam od spotrebiteľov. Celkom ich ÚRSO dostal 570.

Okrem fakturovania vyšších cien za elektrinu, než aké schválil úrad, bolo medzi porušeniami aj zneužívanie splnomocnenia pre prípad jednorazového procesu zmeny dodávateľa. Firma tiež nedodávala ÚRSO informácie tak, ako jej to predpisuje platná legislatíva.

"Zistili sme aj nesprávnu fakturáciu v desiatkach prípadov, kedy pri fakturovaní fixnej zložky ceny, teda pri platbe za odberné miesta, bola v niektorých prípadoch úradom schválená cena prekročená až o 300 percent," uviedol úrad.
TASR sa pokúsi získať reakciu EC.