Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Francúzsko obmedzí brzdu na ceny elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire označil rozhodnutie za ťažké, avšak nevyhnutné, aby bolo možné investovať do nových energetických kapacít.

Paríž 22. januára (TASR) - Francúzskym domácnostiam vzrastú účty za energie v dôsledku obmedzenia brzdy na ceny elektriny. Od začiatku februára sa náklady na elektrinu pre domácnosti a malé podniky zvýšia o 8,6 % až 9,8 %, oznámilo v pondelok ministerstvo hospodárstva v Paríži. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Náklady pre jednočlennú domácnosť sa zvýšia o 4,50 eura mesačne, pre štvorčlennú domácnosť s elektrickým vykurovaním o 17,80 eura a pre pekáreň o 116 eur mesačne. S úplným zrušením cenovej brzdy na elektrinu sa počíta o rok. Brzdu na ceny zemného plynu Francúzsko zrušilo už minulý rok v lete.

Minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire označil rozhodnutie za ťažké, avšak nevyhnutné, aby bolo možné investovať do nových energetických kapacít. Francúzsko počas energetickej krízy znížilo dane z elektriny na minimum a podľa výpočtov ministerstva štát prevzal 37 % reálne splatných nákladov spotrebiteľov a podnikov. To znamenalo dodatočnú veľkú záťaž pre už aj tak oslabené francúzske verejné financie.